Вучић: Потребна нам је борбена влада

Мандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић рекао је да су пред Србијом важне године. Захвалио је грађанима на указаној подршци на изборима и додао да ради на састављању тима који ће се бавити решавањем проблема, а не партикуларним интересима.

На конференцији за новинаре у Влади Србије, Вучић је рекао да му треба борбена влада и борбени људи у Влади посвећени циљевима, без обзира на тешкоће. Истиче да још не зна имена министара.

Рекао је и да није питање да ли ће Влада бити експертска или страначка: "Близу сам борбеној влади, са јасним, недвосмисленим и прецизним циљем. Требају ми борбени људи, без обзира на то да ли су у некој странци или не, људи који хоће да се бију за договорене циљеве и кад је тешко, а не да на првој кривини напусте воз", поручио је Вучић.

Истиче да протекле две, односно три недеље није било одмора. Обављали смо свакодневне обавезе и доносили план и програм како бисмо побољшали животни стандард, да побољшање грађани осете у свом џепу, рекао је мандатар Вучић.

Указује и да се бавио састављањем тима који би у Влади уложио огромну енергију без калкулација шта ће бити на следећим изборима – "тим који ће се посветити решавању проблема, а не страначким, партијским или било каквим другим партикуларним питањима и интересима".

Циљ је, каже, да се Срби уједине, да сваки човек Владу доживљава као своју и да зна да ће се Влада борити за свако место без обзира на то где је која странка освојила већину.

Вучић је најавио да ће почетком следеће недеље упутити позив на разговоре свима који су отворени за разговоре о бољој будућности Србије.

"Ако некога будете видели у разговорима, то не значи да ће бити део Владе, него да смо спремни да разговарамо о важним проблемима у друштву, већој међусобној толеранцији, о томе шта можемо да урадимо у наредном периоду", рекао је Вучић додавши да нема калкулација и да су пред Србијом веома важне године.

На питање да ли је програм будуће владе који се појавио у медијима заиста такав, Вучић је рекао да су то извучени "хедови" за 10 важних тачака.

"То не може да буде програм, то су тачке које су важне, то није свеобухватно, то је део економије и политике везан за економију", рекао је Вучић.

Упитан да ли ће лидера СПС-а Ивицу Дачића звати у Владу, Вучић је рекао да је и са њим као и са другима спреман да разговара.

"Ја много поштујем све партије, али нисам нарочито заинтересован за партијске споразуме, не интересује ме партија", рекао је Вучић новинарима на питање да прокоментарише наводе из медија према којима је потпредседник СПС-а тражио да се у случају евентуалне коалиције СНС-а и СПС-а потпише коалициони споразум.

Вучић је истакао да језик уцена и ултиматума није баш најбољи језик када се са председником Владе разговара, да то знају многи странци и да би било добро да то знају и у земљи.

Изразио је захвалност грађанима на указаном поверењу на изборима, као и председнику Републике јер му је понудио мандат за формирање нове Владе Србије.

"Ја сам данас најпоноснији човек на свету јер по други пут добијам мандат за формирање Владе Србије – наше Србије, наше земље, коју сви толико волимо. Да будем искрен, тешко је пронаћи праве речи којима ту врсту емоција можете да опишете", рекао је Вучић додајући да су протекле две године биле тешке, године реформи, које обично не доносе гласове.

"Влада ће бити ближа грађанима" 

Вучић је рекао да ће бити промена и у начину функционисања Владе, и да ће једном у два месеца по седам дана Влада бити измештена у градове широм Србије. Почеће од Ниша.

"Провешћу седам дана у Нишу, боравићу у касарни како не бих трошио новац на други смештај, заједно са кључним министрима, и примаћу грађане. Одвојићу и једном недељно време од пет до осам ујутру за грађане који желе да их примим у Влади, да бих после могао да се посветим другим односима", рекао је мандатар за састав нове владе.

Истиче да жели да буде ближи обичним људима, да види какве их муке муче, како Влада може да им помогне, али и да чује њихове проблеме како би се најбоље разумело шта су највећи проблеми у Србији и како их треба решавати.

Вучић је рекао да није задовољан рационализацијом јавног сектора из једноставног разлога – јер она није ни спроведена или није довољно добро спроведена.

Вучић је истакао да је свима било лакше да од тога дигну руке, те да су сви помало били лицемери.

"Да сам ја рекао да се то уради, онда би рекли 'види зликовца', а кад није урађено, онда је с једне стране супер што људи нису отпуштени, али нам кажу 'кретени сте што нисте испоштовали оно што је ММФ од вас тражио", рекао је Вучић.

Како је рекао, у два дана је на неким утицајним медијима слушао дијаметрално супротне приступе и запитао је: јесте ли за отпуштање или нисте.

"Ја немам проблем да разговарам, само реците који је ваш став. Ако имаш став, гурај га, али немој два става у два дана, а да нема идеја, ни плана", рекао је Вучић.

Најавио је да ће Влада успети да реши питање преосталих 10 стратешких предузећа у реструктурирању, као и судбину оних који су највећи проблеми – РТБ "Бор", "Ресавице" и "Галенике". 

"Случај у Савамали биће решен, има помака"

Када је у питању рушење објеката у Херцеговачкој, Вучић је рекао да има помака у том случају и да ће бити решен, јер је то обавеза према будућности. Каже да би било неодговорно да негира евентуално учешће државних органа у томе пре окончања истраге.

Упитан да ли је неко из државних институција одобрио и дао налог за "акцију у Савамали", Вучић је рекао да ће надлежни органи решити тај случај, те да има напретка.

На питање новинара да ли тиме оставља могућност да је неко из државних институција "узео закон у своје руке", Вучић је рекао:

"Посебно би било страшно да нешто негирам, а да истрага није окончана. Могу само да изразим своју наду. Али ће бити све завршено у складу са законом."

Навео је да му је најсмешније кад о "фантомкама" говоре и држе предавања они који су фантомке увели на политичку и економску сцену, који су под фантомкама хапсили председнике.

"Таман онолико колико је Србија напредовала да се више људи не убијају у фантомкама, да се не хапсе председници, него се руше бесправни објекти, Србија мора да напредује у будућности тако да фантомке нико не користи ни за шта противправно и противзаконито.

На питање да ли је прочитао извештај омбудсмана Саше Јанковића о Савамали, рекао је да није, али да је свима рекао да поступају по упутствима заштитника грађана.

Упитан кад ће држава кренути у борбу против хулигана и колико ће то питање бити заступљено у његовом експозеу, Вучић је рекао да о томе, за сада, није написао ни реч.

"Ако будем писао о томе у експозеу, то ћемо спровести, ако не будем, извинићу се свима што немамо довољно снаге за то", рекао је Вучић.

Рекао је да је борба против хулигана веома тешко питање за Србију, како каже, не због опредељења, јер би сваки "идиот" од политичара могао да каже да ће то бити спроведено, али без основа за ту тврдњу, већ зато што је за такве "болне ствари" потребан општи консензус.

Навео је да би онај ко крене у борбу против хулигана одмах постао недвосмислена мета лицемерних подметачина.

"У складу са оним што будем говорио у експозеу, разумећете моју поруку и моћи ћете да ме критикујете", рекао је Вучић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару