Вејвода: Бирачи желе да наставе путем којим је влада кренула

Бирачи су на изборима показали да желе да Србија настави путем којим је ова влада кренула а то значи демократизацију друштва и побољшање економске ситуације у земљи, оценио потпредседник немачког "Маршаловог фонда" Иван Вејвода.

Резултати парламентарних избора су, према његовим речима, очекивани имајући у виду анкете јавног мњења у последњих месец дана и представљају консолидацију власти.

"Бирачи желе да наставе путем којим је ова влада кренула, а рекао бих и претходне владе које су нас водиле у Евроспку унију, некад спорије него што смо то желели, а то значи демократизацију овог друштва и са економског аспекта - смањење незапослености и подизање стандарда живота људи," рекао је Вејвода у изјави Танјугу.

Вејвода је оценио да улазак националиста у парламент не представља оптерећујући фактор за српску демократију, јер је, како каже, у демократији здравије да у скупштини буду заступљени сви који представљају неко политичко мњење у друштву.

Такође верује да ће уласком националиста скупштински живот бити живљи, што није био случај након избора 2014. године када у парламент нису ушле антиевропски оријентисане странке.

Говорећи о изазовима који очекују нову владу, Вејвода каже да је то пре свега економија.

"Чињеница да ћемо имати раст од 1,8 одсто на основу предвиђања Светске банке и ММФ говори нешто, али за сваку владу и појединца било би добро да се вратимо на онај раст који смо имали до 2008. године, од четири, пет или шест одсто", каже Вејвода.

То, према његовим речима, значи и наставак структурних реформи.

"Треба се суочити са чињеницом да многа државна предузећа једу много онога што би могло да се употреби на бољи начин у друштву", рекао је Вејвода.

Као позитивно Вејвода истиче што је "Железара Смедерево" нашла купца јер то представља, како каже, олакшање за владу.

Осим економије, ту су и наставак процеса преговора са ЕУ где Вејвода очекује отварање поглавља 23 и 24, а затим и разговори о нормализацији односа са Приштином.

"Када је реч о спољној политици, регионални односи су кључни. Добри односи у региону су доказ да се иде напред и да се живи са вредностима Европске уније", рекао је Вејвода.

Потпредседник "Маршаловог фонда" сматра да су повремене трзавице у билатералним односима између земаља у региона пролазне и да често зависе од домаћих политичких прилика.

"Мислим да сви схватају да једни без других не можемо. Ми смо мали регион, економски смо сви слаби и зависимо од непосредних страних инвестиција, а да бисте привукли туђе паре морате показати да сте стабилан регион", наводи Вејвода.

Зато је, како истиче, кретање ка ЕУ веома битно, јер показује жељу за стабилношћу намеру да се установе владавине права побољшавају и да владе морају да наставе у том правцу да би показале добре намере и оставрење тих намера.

Када је реч о односима са САД, Вејвода сматра да су се они побољшали након Вучићеве посете Вашингтону, као и посете америчких званичкника Београду.

"То говори и о јачању односа двеју земаља. Било би боље да су привредни односи јачи. У Америци трпе због глобалне ситуације, али очекујем даље побољшање тих односа", закључио је Вејвода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи