Циљ је ускладити правне тековине са ЕУ до краја 2018. године

На Трећем пленарном заседању Конвента за ЕУ речено је да је циљ Србије да до краја 2018. године потпуно усклади правне тековине са тековинама ЕУ. Указано је и на јасну улогу и укљученост цивилног друштва у свим фазама преговарачких процеса.

Директорка Канцеларије за ЕУ интеграције Ксенија Миленковић рекла је да је Конвент изузетан формат у коме се одвија сарадња те канцеларије и невладиних организација, износећи неколико предлога за проширивање сарадње.

У питању је, како је рекла, Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП), чије су теме директно везане за теме из преговарачких поглавља.

Како је навела, на састанку Одбора о стабилизацији и придруживању, који је у Бриселу одржан 12. априла, констатовано је да нема тежих отворених питања у примени споразума, да можемо бити задовољни, уз даљи континуирани рад на њему.

Друго питање, према њеним речима, јесте питање националног програма за усвајање правних тековина ЕУ, наводећи да је Канцеларија урадила ревизију тог програма.

"Очекујем да ће новоформирана влада усвојити ревидирани национални програм. Наша циљна година за потпуно усклађивање са правним тековинама ЕУ је крај 2018. године", рекла је Миленковићева.

Шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић указала је на јасну укљученост цивилног друштва у свим фазама преговарачких потеза, уз задржавање озбиљне функције контроле и и усмеравања тог процеса.

"Модел Конвента представља јаку, добру праксу коју преузимају друге државе у региону којем припадамо, а ми смо спремни да ту праксу пренесемо", рекла је Мишчевићева.

Без инклузивности и слушања цивилног друштва, додала је, не може да се на најбољи начин заврши посао у поглављима 23 и 24.

Трећем пленарном заседању Конвента присуствовали су шеф делегације ЕУ Мајкл Давенпорт и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, која је поручила да су резултати ванредних парламентарних избора још једна потврда опредељења грађана Србије за наставак пута ка чланству у ЕУ, као и за реформске процесе које спроводи Влада.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи