Вучић: Србија је острво стабилности

Европска унија, Међународни монетарни фонд и Светска банка ће у року од 10 дана променити процену раста за Србију и то на више од 1,75 одсто, изјавио је премијер Александар Вучић. Србија је на добром путу и са немачком помоћи биће још боље, рекао је Вучић у Инђији.

"Како сам добио информацију, ЕУ, ММФ и Светска банка ће у року од 10 дана мењати процену раста за Србију навише и набоље већ за ову годину, од 1,75 ићи ће се на два. Ја сам рекао да ће бити више од два. Следеће године желимо да буде више од три, три и по. После тога, да пробамо уз успешну Железару и још много немачких компанија да то буде четири, онда бисмо убрзаним корацима стизали европски животни стандард", рекао је Александар Вучић у Инђији.

Премијер Вучић је обишао фабрику "ИГБ Аутомотив" у Инђији, где је, заједно са немачким амбасадором Акселом Дитманом, присуствовао полагању камена темељца за изградњу новог производног погона те немачке фабрике, која се бави производњом грејача за аутомобилска седишта. 

"Влада је срећна што се наши пријатељи из ИГБ-а нису одлучили да шире производњу у Кини и Македонији. Срећни смо што су изабрали Србију. Изабрали су стабилну земљу, добру земљу, са добрим и радним радницима", поручио је Вучић.

Додао је да је тачно да себе морамо много да мењамо да бисмо пристигли Европу, али да је за раднике и грађане важно да стижемо европски стандард. 

Влада Србије неће одустати од давања субвенција за привлачење нових инвеститора, чак размишља да их повећа како бисмо привукли још више инвеститора, иако их већ сада имамо више него што је било планирано, поручио је премијер.

Он је истакао да надлежне службе редовно раде на анализама свих субвенционисаних фирми, те подсећа да се субвенционисање страних инвестиција у Србији практикује дуже од 10 година.

"Желимо да будемо конкурентни у привлачењу нових инвестиција", рекао је премијер Вучић и додао да су Немци уместо у Инђији могли да инвестирају, на пример, у Македонији, јер тамошњи надлежни министар има дискреционо право да одлучује о проценту субвенција. 

Премијер је новинарима рекао да је одобравање субвенција у Србији уређено законом који предвиђа да ми дајемо до 50 одсто укупне вредности инвестиције и у то се рачуна и земљиште.

Влада, казао је, тек планира да финансијски мотивише предузетништво и старт-апове у Србији, 25 до 30 одсто. 

"Ако имамо да дајемо, нек дајемо и добро је да дајемо, јер хоћео да подстичемо домаће предузетништво", рекао је премијер.

Бојао се, каже, што је "један велики 'Бош'" могао да оде из Србије, односно Пећинаца, након што су тражили да, на пример, вода буде без мангана, али смо ми то успели да испоручимо.

"Али сада смо у прилици да одемо где год и да кажемо да имамо 'Бош', а то значи да можете да привучете и друге. Зато је боље да смо на то давали него на било шта друго", рекао је премијер.

Он је објасно да је то значајно јер доприноси пре свега смањењу незапослености, која је, подсетио је, у Србији била 26 одсто, а сада је 17. 

Када нам Светска банка и ММФ подигну стопу раста, Србија ће, уверен је премијер, 2017. достићи стопу незапослености од 11 одсто, колика је у ЕУ.

"Зато ћемо наставити са субвенцијама да бисмо могли да запослимо људе широм Србије и то зато јер имамо обучену радну снагу, имамо стабилност, јасан европски пут, уз добре односе са Руском Федерацијом и уз могућност изласка и на то тржиште", прецизан је био премијер Вучић.

Премијер је поновио да најављено повећање раста на више од 1,75, а он је, каже, уверен да ће наш раст бити и виши од тога, значи "најздравији раст", с обзиром на то да је он достигнут после мера фискалне консолидације. 

То је раст, додао је Вучић, на инвестицијама, а не на потрошњи. 

А тек када, како је рекао, повећамо пензије и плате, имаћемо раст заснован на потрошњи и то упркос наслеђеним проблемима са којима се боримо и борићемо се.

"Србија иде навише и набоље и на то указују сви. И ЕУ ће за седам дана изаћи са тим подацима", рекао је и истакао да се притом све, када је реч о инвестицијама и привлачењу инвестиција, ради потпуно транспарентно.

Он је позвао оне који, како је рекао, мисле другачије или имају анализу која би показивала другачије да му те податке доставе. 

"Поглавља 23 и 24 у јуну"

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман поручио је да званични Берлин подржава Србију на путу реформи, као и да се залаже да се поглавља 23 и 24 отворе још у првој половини ове године, док је премијер Вучић поручио да је Србија на добром путу.

Дитман је на полагању камена темељца за нови погон компаније "ИГБ Аутомотив" рекао да је за привлачење даљих инвестиција неопходна владавина права, због чега је важно отварање поглавља 23 и 24, те да се реформе у Србији морају наставити.

Вучић је изразио задовољство што је амбасадор Немачке рекао да ће поглавља 23 и 24 бити отворена у јуну.

"Много је испита положено и са ММФ-ом и Светском банком, а много тога још морамо да урадимо, али верујем да заједно, уједињени, можемо да размишљамо о нашој земљи и будућности. Србија је на добром путу и са немачком помоћи биће још боље", рекао је Вучић.

Вучић је поручио и да је Србија острво стабилности, да има јасан и недвосмислен пут, који су грађани потврдили на недавно одржаним изборима.

"Грађани су показали огромну озбиљност, за разлику од оних земаља које нису имале решења за проблеме и нису имале европски поглед за будућност. У Србији је народ рекао недвосмислено какву будућност жели", указао је Вучић. 

Влада још није укинула конкурс за научне пројекте

Влада Србије још није поништила конкурс за научноистраживачке пројекте, изјавио је Вучић и потврдио да је било аргумената у прилог таквој одлуци. О томе ће бити речи на наредној седници, најавио је Вучић.

"Већина чланова Владе је била за то да се укине конкурс, али сам ја рекао да треба да сачекамо (министра просвете Срђана) Вербића да се врати из Индонезије. Тако да ћемо ту одлуку донети кад се он врати", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да има много добрих разлога и за укидање предлога, али и да министар Вербић има добре разлоге у прилог томе да се конкурс не укине.

"Желим да чујем све разлоге, обе стране директно, па ћемо донети одлуку", поручио је Вучић. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи