Николић: Односи Србије и Индонезије су изванредни

Председник Србије Томислав Николић допутовао је у тродневну посету Републици Индонезији, где га је дочекао министар саобраћаја Игнасијус Ђонан, а заједнички је констатовано пријатељство две земље са чврстим темељом још из периода Покрета несврстаности.

Два народа, како је истакнуто, деле љубав према миру и слободи, саопштила је Прес-служба председника Србије.

Председник Николић је констатовао да Србија чврсто стоји на путу евроинтеграција, али да интензивно обнавља и оснажује стара пријатељства широм света.

Председник је подвукао да Србија посебно цени чињеницу да Индонезија подржава њену територијалну целовитост и суверенитет.

"Односи Србије и Индонезије су изванредни, али морамо још више да јачамо потенцијале за бољу економску сарадњу", рекао је Николић.

Председник Николић се осврнуо на мигрантску кризу која је снажно погодила Европу, али и њене фундаменталне принципе.

"Европа је на великом испиту и није једноставно направити добар баланс између омогућавања слободе кретања и заштите земаља од тероризма и различитих облика насиља", нагласио је председник Србије.

Само заједничким снагама, додао је Николић, и кроз разумевање може се решити тај проблем, који је и даље константна претња државама које се налазе на мигрантској рути.

Николић је изразио уверење да ће сутрашњи сусрет са председником Индонезије Ђоком Видодом дати додатни импулс дубоком пријатељству два народа и да ће економске и све друге везе бити додатно интензивиране.

"Постоје бројне могућности за развијање економске сарадње, образовања, културе науке и многих других", нагласио је председник.

Министар саобраћаја Игнасијус Ђонан нагласио је да ће се домаћини потрудити да боравак председника Николића буде успешан и пријатан.

Председник Николић посетио је Национални музеј Индонезије и обишао је Национални споменик Индонезије.

Приликом обиласка Националног музеја Индонезије председник Николић уписао се у књигу утисака: "Вероватно да речи нису потребне и не могу да опишу осећај поштовања према вашој историји и цивилизацији".

Национални музеј Индонезије налази се у средишњој Џакарти, на Мердека тргу. У овом музеју налазе се музејске, историјске и етнолошке збирке из целе Индонезије.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи