Дакић: Нису сви политички субјекти доставили финансијске извештаје

Агенција за борбу против корупције наводи да су годишње финансијске извештаје доставиле 74 политичке странке и групе грађана од 210 регистрованих, а најављују да ће против оних који нису испунили обавезу бити поднети захтеви за покретање прекршајних поступака.

Све регистроване политичке странке и политички субјекти који имају представнике у представничким телима били су дужни да до 15. априла доставе Агенцији свој годишњи финансијски извештај за претходну годину.

Помоћница директора Агенције за борбу против корупције Катарина Дакић истиче да су до сада 51 политичка странка и 23 групе грађана предали годишњи финансијски извешатај Агенцији, као и да су они верификовани и објављени на веб сајту Агенције.

"Против свих оних који су имали обавезу да поднесу годишње финансијске извештаје, а нису испунили ту обавезу, поднећемо захтеве за покретање прекршајних поступака. Казна за политичке субјекте креће се од 200.000 до два милиона динара, а за одговорна лица од 50.000 до 150.000'', прецизирала је Дакићева.

Објаснила је да се прво обавља формална контрола финансијских извештаја, да ли су предати благовремено, са свом пропратном документацијом, а да затим Агенција приступа и њиховој садржинској контроли.

"Свуда где се утврде нерегуларности, неусаглашености са законом, Агенција у складу са својим надлежностима покреће прекршајне поступке", изричита је Дакићева.

Подсетила је да су политички субјекти дужни и да предају извештаје о трошковима изборне кампање и то најкасније 30 дана од дана проглашења коначних резултата избора.

"Агенција је до сада поднела више од 750 захтева за покретање прекршајних поступака, а ту је већина за неподношење што годишњих финансијских извештаја, што извештаја о трошковима изборне кампање. Покренути су поступци и због других неправилности које су утврђене у поступку контроле финансијских извештаја", рекла је Дакићива.

Према њеним речима, на основу тих захтева има око 240 пресуда и 130 правоснажних пресуда.

Годишње финансијске извештаје за претходну годину до 15. априла требало је да доставе сви политички субјекти који имају представнике у представничким телима и регистроване политичке странке.

Политички субјекти су били дужни да поднесу годишње финансијске извештаје заједно са извештајем о прилозима и имовини, уз претходно прибављено мишљење овлашћеног ревизора лиценцираног у складу са прописима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи