Соња Лихт: Србија себе види у ЕУ

Више од 85 одсто гласова на изборима отишло је странкама које се залажу за чланство у ЕУ. Директорка Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт рекла је за РТС да су после великог броја избора од 2000 грађани потврдили проевропску опцију.

Соња Лихт је рекла да то што се већина определила за проевропски пут Србије је важан резултат и да је то показатељ да Србија себе види у Европској унији.

"Премијер Александар Вучић је нагласио да жели четири године мандата да би завршио посао чланства у ЕУ. Да ли ћемо то да успемо то је друго питање, али за четири године могу се завршити реформе и доћи до претприступног нивоа", нагласила је Лихт гостујући у Дневнику РТС-а.

Према њеним речима, оно што може Србија да уради је да се фокусира градећи саму себе.

Лихт сматра да ће овакав сазив парламента изазвати озбиљне дебате истакавши да су грађани показали да желе озбиљан парламент.

Како је додала директорка Београдског фонда за политичку изузетност, није случајно да је честитка канцеларке Ангеле Меркел Вучићу стигла тако брзо, као што није случајно да је известилац за Србију у Европском парламенту Дејвид Мекалистер био ту да прати изборе.

"Односи са Немачком су перманентно у успону, потребна је сарадња и са москвом и са Кином, али оно што је битно су добри одноиси у региону", каже Лихт.

Сматра да на овим изборима није био избор избеђу Москве и Брисела, већ да су ово били избори за потврду проевропског пута.

Коментаришући повратак деснице у парламент, Лихт каже да смо десницу увек имали као и све остале земље, као и да поватак деснице није велики проблем уколико други буду изоштрили своју дебату.

Додаје да ће сада већинска коалиција морати активно да учествује у дебати у парламенту.

Када је реч о региону, Лихт каже да смо имали доста проблемао у региону, али да верује да ће избори утицати на стабилизацију односа са суседима.

"Мислим да свакоме коме је стало до стабилности у региону зна да треба да се интезивирају суседски односи," истиче Лихт и додаје да је брине ситуација у Македонији.

Према њеним речима, тој земљи прети дестабилизација, али да ће добра сарадња у региони творити климу за бољу ситуацију и за грађане Македонију.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи