Јоксимовић: Преговори о чланству подстицај за реформе

Преговори о приступању Србије ЕУ су подстицај за спровођење унутрашњих реформи, рекла је министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у интервјуу бриселском листу "Њу Јуроп", истакавши да је у Србији постигнут напредак у области људских права, слободе медија и правосудих реформи.

"Преговоре о приступању треба посматрати као подстицај за постизање циљева које смо сами себи задали, а то су унутрашње реформе, при чему је чланство логична последица испуњености тих циљева", рекла је Јадранка Јоксимовић.

Она је навела да је чланство у ЕУ један од примарних спољнополитичких циљева Србије, али и циљ значајног броја сектора у Србији.

"Енергетски сектор би се више развијао када бисмо се интегрисали и инвестирали у заједничке пројекте. Пољопривреда, стратешка грана за Србију, тек треба да добије замајац придруживањем ЕУ", казала је Јоксимовић.

Како је додала, и саобраћај би се више развио ако се повежемо са значајним путевима на европском нивоу и постанемо део јединствене европске саобраћајне мреже.

"Чак је и изазове са којима смо суочени, као што су миграције, лакше решити ако делујемо заједно", оценила је она, додавши да ће Србија наставити да гради коридоре и да решава бројне изазове, али и да развија пољиопривреду.

Једино питање је, каже она, да ли је боље да такви коридори, пољопривредни производи и српска решења за изазове имају префикс "европски".

"Ја сам убеђена да је то у најбољем интересу свих", нагласила је министарка задужена за европске интеграције.

Она указује и да је један од најзначајнијих резултата Владе Србије борба против свих облика дискриминације и истиче да данас практично нема мањинских група у Србији чији напредак у извршењу права није везан за политичку одговорност неког од чланова Владе.

Упитана како Србија види споразум који је ЕУ у марту постигла са Турском о решавању избегличке кризе, Јоксимовић каже да јединство унутар ЕУ, уз значајан број стратешких партнера изван ЕУ, пружа најбоље гаранције за безбедност у Европи.

"Од самог почетка кризе, Србија је нудила конструктивна решења, препознавши своју улогу у оквиру јединственог европског решења, Задовољство би било веће када би системско и институционално решење у оквиру закона и стандарда ЕУ било постигнуто уз стратешко партнерство са Турском", закључила је Јадранка Јоксимовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи