Прво коначни резултати, па парламент, па Влада

Коначни резултати ванредних парламентарних избора треба да буду утврђени најкасније у четвртак, 28. априла, до 20 сати, док мандати посланицима новог сазива републичког парламента треба да буду додељени најкасније до 8. маја.

Према Роковнику за вршење изборних радњи, рок за утврђивање резултата гласања на бирачком месту и достављање изборног материјала Републичкој изборној комисији истиче данас у 14 сати, а РИК мора најкасније до 28. априла у 20 сати да прогласи и објави коначне резултате избора.

Од тог момента почиње да тече рок за формирање новог сазива републичког парламента.

Мандати новим посланицима морају да буду додељени у року од 10 дана од проглашења коначних резултата, тако да би то, следећи Роковник, требало да се деси најкасније до 8. маја.

Регулатива предвиђа да се прва седница новог сазива парламента одржи најкасније 30 дана од дана проглашења коначних резултата избора, након чега следи процес формирања Владе.

На првој седници, коју заказује председник парламента из претходног сазива, потврђују се мандати посланицима, а обавља се и избор председника, потпредседника и именовање генералног секретара парламента.

Народна скупштина је конституисана потврђивањем мандата две трећине народних посланика.

Влада мора бити формирана најкасније у року од 90 дана од конституисања парламента – у супротном следи распуштање парламента.

Кандидата за председника Владе Народној скупштини предлаже председник Републике, пошто саслуша мишљење представника изабраних изборних листа, каже Устав Србије.

Кандидат за председника Владе Народној скупштини износи програм Владе и предлаже њен састав, а парламент истовремено гласа о програму Владе и избору председника и чланова Владе.

Влада је изабрана ако је за њен избор гласала већина од укупног броја народних посланика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи