Аустријски амбасадор: Отварање поглавља 35 до краја године

Европска унија је спремна да до краја године отвори поглавље 35 у преговорима са Србијом, изјавио је амбасадор Аустрије у Србији Јоханес Ајгнер.

Аустријски амбасадор је на отварању пројекта "ЕУ кафе", на Факултету политичких наука, рекао студентима да ЕУ није комплетна без региона Западног Балкана, као и да Аустрија подржава чланство тих земаља у Унији.

Ајгнер се, том приликом, осврнуо и на избегличку кризу у Европи, истакавши да је то највећи изазов са којим се Унија суочила.

"Многе земље, попут Немачке, Аустрије, Шведске и дела Холандије суочавају се са огромним теретом избеглица. Недостатак солидарности је највеће разочарање у историји ЕУ, али не мислим да ће то довести до дезинтеграције", рекао је Ајгнер и нагласио да је за решавање кризе неопходна већа сарадња држава чланица ЕУ.

Ајгнер је казао да одговарајуће решење још није пронађено, јер, уколико би Европа отворила врата свима, милиони избеглица и миграната би у њу дошли.

"Морамо боље да штитимо своје границе, на томе се и Шенгенски систем заснива. Ипак, то је немогуће у случају Грчке, која има много острва, а ми не можемо око сваког да ставимо ограду, као што је ограда на мађарско-српској граници. Географија отежава ствари", навео је Ајгнер.

"ЕУ кафе" је замишљен као серија неформалних дружења и разговора студената са представницима амбасада земаља чланица ЕУ.

Предвиђено је да се за време пројекта одржи укупно пет предавања, на Факултету политичких наука, по једно сваке недеље, на којима ће студенти имати прилике да разговарају са амбасадорима.

Пројекат организује Центар за едукацију и друштвену еманципацију младих уз подршку Ресурс центра - центра за развој цивилног друштва, у оквори програма "Млади су закон 2015".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи