Читај ми!

Приштина, Уставни суд суспендовао Споразум о формирању ЗСО

Косовски Уставни суд суспендовао је данас Споразум о формирању Заједнице српских општина. Формирање ЗСО суспендовано је до коначне одлуке тог суда.

Суд је на данашњој седници отворио расправу по захтеву косовске председнице, да се испита уставотворност елемената за формирање ЗСО.

Овде можете погледати одлуку косовског Уставног суда о Заједници српских општина. 

Косовска председница Атифете Јахјага је због отпора опозиције у косовској скупштини и захтева да се поништи споразум из Брисела са Београдом о формирању ЗСО, одлучила да затражи тумачење Уставног суда.

Уставни суд је након данашње седнице донео и објавио одлуку о привременим мерама обустављања спровођења даљих правних радњи на основу општих принципа – кључних елемената ЗСО на Косову.

Суспензија споразума о ЗСО биће на снази до почетка јануара следеће године, до када ће суд донети одлуку "за" или "против" споразума о ЗСО, наводи се у саопштењу Уставног суда.

Косовски премијер Иса Мустафа изјавио је да ће поштовати одлуку Уставног суда, ма каква она буде била.

Оцену уставности споразума о формирању ЗСО затражила је косовска председница Атифете Јахјага, после серије протеста косовске опозиције, пре свих покрета "Самоопредељење" и Алијансе за будућност Косова.

Косовски Уставни суд објаснио је да суспензија споразума о формирању Заједнице српских општина "не прејудицира даље одлуке" које ће тај суд донети.

На сајту Уставног суда објављен је састав судског већа: Арте Рама Хајризи (председница суда која је потписала акт о суспензији), Бугарка Снежана Ботушарова (судија-известилац у случају ЗСО), Иван Чукаловић, Американац Роберт Каролан, Алтај Сурои, Алмир Родригез из Португалије и Беким Сејдију.  

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи