Вучић: Србија хитрим корацима иде ка ЕУ

Премијер Александар Вучић рекао је на конференцији за новинаре да је Србија напредовала у 33 од 34 анализирана поглавља. Грађани могу да буду поносни на себе и своју земљу, напомиње премијер и додаје да Србија хитрим корацима иде ка ЕУ.

Александар Вучић истиче да је у Извештају Европске комисије у највећем делу објективно приказано шта је Србија урадила, иако је реч о новој методологији анализирања резултата које је нека држава постигла.

"Србија је направила значајан напредак на путу ка ЕУ. Ако погледате све земље у ЕУ, Србија има чиме да похвали. За нас је интересантно да је у кључним сферама, посебно у економији, ЕК нашла добре резултате", додаје Вучић.

Према његовим речима, у Извештају је наведен и напредак у регионалним односима, а Европска комисија је, такође, уважила напоре да се сачува стабилност, направи пријатељство

"Видели сте и да је у анализи по поглављима, у 33 од 34 анализирана поглавља Србија остварила напредак. У једном делу је известан напредак, у другом делу добар напредак. Само у једном делу је речено да није било ни напредака ни назадовања", напомиње премијер.

Вучић каже да то добро говори о Србији, да смо доста тога радили, али и да морамо да радимо у будућности.

"У економском делу су задаци које и ми знамо, и темељно се припремамо за те изазове. Извештај је показао да Србија чврсто, стабилно и сигурно иде ка ЕУ. Показује да хитрим корацима напредујемо", наглашава Вучић.

Такође, додаје премијер, извештај наводи да морамо да се понашамо озбиљно и одговорно, "али начин на који се анализира показује да Европа рачуна на Србију.

Према његовим речима, постоје одређени детаљи Извештаја са којима се није сагласио и које је пренео шефу Делегације ЕУ у Србији Мајклу Давенпорту.

"Говори се о некој врсти притисака који су постојали на Тужилаштву за ратне злочине. И они су рекли да притисака није било од јавне власти, већ је било полемика у јавности. Ми немамо одговорност за одређена мишљења у јавности, али је и то узето у обзир", додаје премијер.

Вучић истиче да је за Србију од кључног значаја да су најважније реформе добро прихваћене и додаје да има напредака у области правосуђа.

Према његовим речима, желимо да борба против корупције и криминала буде вођена, али и да добије епилог у редовној процедури, јер закаснела правда није правда.

"Грађани могу да буду поносни на своју земљу"

Вучић захваљује Европској комисији, комесару Јоханесу Хану и свима који су приметили "без 'али' да је Србија на сигурном, добром и недвосмисленом путу ка ЕУ".

"Мислим да је то данас недвосмислено речено на свим местима на којима је наш рад оцењиван. Када у 97 одсто остварите напредак, мислим да је то добар знак", истиче Вучић.

Међутим, упозорaва премијер, многи ће се "ухватити" за она три одсто у извештају у односу на 97 одсто онога што је добро и позитивно у њему. 

Према његовим речима, оно што нас чека на том путу не тиче се само правне државе, већ пре свега економског опоравка и напретка.

"Мислим да су их на добар начин приметили, оценили, разумели, и шта нам је остало да урадимо од реформе јавних предузећа, даље смањење фискалног дефицита, спустили незапосленост испод 20 одсто, али то морамо да убрзамо, тај део као да сам ја писао", каже Вучић. 

"Рецимо, јапанске фирме неће да дођу у Србију док не отворимо поглавља 23 и 24, кад им буде јасно да овде функционише правна држава", наводи Вучић.

Премијер је сигуран да можемо не само да будемо задовољни него да грађани Србије после два данашња извештаја, ММФ-а и Европске комисије, могу да буду поносни на себе и своју земљу.

"Знам да ми никад нисмо срећни и задовољни, али сложићете се да ако ММФ и ЕУ дају добре оцене, сви добро разумеју да је Србија на сигурном и добром путу", поручује Вучић.

Није данас, додаје премијер, желео да анализира све детаље извештаја ММФ-а и Европске комисије, јер их има са којима се не слаже и то је, каже, изнео и шефу Канцеларије ММФ-а за Србију Џејмсу Руфу.

"Све то знамо, али се некада правимо блесави и хтели бисмо да без проблема и пречицом обавимо нешто што није могуће", приметио је Вучић.

Премијер додаје да очекује да поглавља 32 и 35 буду отворена до краја године, а почетком 2016. поглавља 23 и 24, те да се нада да поглавље 32 о финансијској контроли можемо врло брзо и да затворимо.

Озбиљна донација Сребреници

Уочи инвестиционе конференције "Сребреница 2015", Вучић је поручио да ће Србија тој опšштини у БиХ дати значајну донацију у новцу и веома значајну донацију у неопходним јавним објектима, односно финансирању њихове изградње.

"То ће бити велики и озбиљан новац којим порески обвезници Србије и држава Србија желе да покажу колико нам је стало до добрих међусобних односа Бошњака и Срба", истиче премијер.

Премијер додаје да Влада много ради на унапређењу односа Бошšњака и Срба.

"Желимо да градимо озбиљнију и бољу будућност и ја то говорим и на местима где ми то не доноси популарност", истиче Вучић.

Премијер Србије је убеђен, како каже, да ради праве ствари за будућност.

Упитан и за захтев Сребренице за одштету због поплављеног земљишта након изградње Хидроелектране "Перућац", Вучић је рекао да се на томе ради и разговара, да је то питање четири општине, те да је то питање више за Републику Српску и целу БиХ.

"Интересантно је да једино ја не бежим од онога што су обавезе Србије, а сви други потенцирају шта би неко други требало да каже о том питању, па нико не прича о акцизама на пиво и како је угрожена пиварска индустрија. Ја ово први пут помињем, али имамо и ми своје захтеве према БиХ, не само РС и БиХ према Србији, али ја не идем сутра да истичем те захтеве, њих сам изнео у Сарајеву, јер озбиљни људи то раде тет-а-тет и не шире у јавности", рекао је Вучић.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи