Читај ми!

Давенпорт уручио Извешšтај премијеру Вучићу

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт уручио је председнику Владе Србије Александру Вучићу Извештај Европске комисије о напретку Србије.

Обострано је констатовано да је Србија напредовала на европском путу и да ће озбиљно и одговорно тако и наставити, саопшšтено је из Владе.

Давенпорт је рекао да је Србија за последњих 12 месеци начинила значајан помак на путу ка ЕУ, што одражава и данас објављени Извештај ЕК о напретку.

Како је рекао, у Извештају се такође указује на потребу за одржавање међувладине конференције у децембру како би била отворена прва преговарачка поглавља.

Давенпорт је на конференцији за новинаре у Медија центру рекао да се у Извешају наглашава да је Србија направила конкретан помак у спровођењу структурних реформи које су почеле да дају прве резултате.

Посебан напредак је остварен на пољу фискалне консолидације.

"У Извештају се Србија подстиче да одржи овај темпо реформи и да их настави, укључујући и реструктурирање државних предузећа", рекао је Davenport.

Србија је у претходном периоду окончала рад на припремама Акционих планова неопходних да би била донета препорука о отварању преговарачких поглавља.

Према Давенпортовим речима, у Извештају се истичу и напори на пољу регионалне сарадње, посебно у оквиру Берлинског процеса, као и узајамне посете премијера Србије и Албаније и посета премијера Србије Сребреници.

Наглашена је и неопходност реформе јавне управе, a Давенпорт наводи да постоји напредак у стварању законског оквира за спровођење реформе јавне управе.

Шеф Делегације ЕУ је рекао и да се у Извештају истиче да се мора учинити више у циљ стварања услова за слободу изражавања.

"У Извештају се наводи да је било напора и то се поздравља", додао је Давенпорт.

Упитан да прокоментарише то што нема напретка по питању слободе медија и шта би препоручио властима у Србији да предузму, Давенпорт је рекао да се "не би сложио да у се у Извештају наводи на нема напретка у последњих 12 месеци".

Подсетио је да су усвојени медијски закони, те да је почела њихова примена.

"Било је извесних кашњења у примени, али укупно гледано важно је наставити са спровођењем медијске стратегије", рекао је шеф делегације ЕУ.

Давенпорт је такође указао и да се у Извештају истиче потреба прогресивног усклађивање спољне и безбедносне политике Србије са ЕУ.

Упитан да објасни шта то тачно значи, Давенпорт је подсетио да свака земља која је кандидат за чланство треба да усклади своју спољну и безбедносну политику са европском и то до тренутка када постане чланица.

"То треба учинити постепено и до тренутка приступања. Србија треба да усклади своје ставове, позиције и декларације са ЕУ", рекао је Давенпорт.

Као битан искорак оцењено је и одржавање Параде поноса, другу годину за редом.

"У Извештају су истакнути и напори Србије да изађе на крај са избегличком кризом", рекао је Давенпорт, наводећи да је до сада преко територије Србије прешло већ 350.000 избеглица и да на том плану ЕУ пружа знатну подршку Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи