Усклађеност Србије са политиком ЕУ 65 одсто

Србија је ускладила своју политику у спољној, безбедносној и одбрамбеној политици, када је била позвана да то уради, са 26 од 40 ЕУ декларација и одлука Савета, објавила је Европска комисија.

То значи усклађеност од 65 одсто према 62 одсто у претходној години, наводи се у делу извештаја о напретку Србије на путу ка ЕУ за 2015. који се односи на поглавље 31 о спољној, безбедносној и одбрамбеној политици.

У тој области Србија у наредних годину дана треба да побољша усклађивање са декларацијама ЕУ и одлукама Савета, као и да усвоји прописе о механизму за праћење спровођења рестриктивних мера ЕУ, оценила је Комисија.

Комисија је навела да је Србија тренутно умерено припремљена на плану спољне, безбедносне и одмбрамбене политике указујући истовремено на известан напредак јер је Србија наставила да учествује у цивилним и војним мисијама.

Наводи се и да се политички дијалог ЕУ и Србије о спољној и безбедносној политици наставља.

Србија међутим није ускладила политику са одлукама Савета, укључујући са рестриктивним мерама ЕУ Русији због анексије Крима и догађаја на истоку Украјине.

У извештају се констатује да су се сусрети на високом нивоу Србије и Русије наставили, да су контакти са Украјином ојачани и да Србија даље унапређује односе са Кином.

Наводи се и да је Србија у октобру ратификовала Споразум УН о трговини оружјем и да је усвојила нови закон о трговини оружјем и војном опремом.

Такође је Србија наставила активно да сарађује са међународним организацијама и у јануару је преузела председавање ОЕБС.

Србија је у протеклих годину дана унапредила сарадњу са НАТО кроз Индивидуални акциони план партнерства који представља највиши степен сарадње са НАТО за земљу која није чланица.

Истиче се и да је Србија наставила да учествује у бројним цивилним и војним мисијама чији је циљ смиривање криза у склопу заједничке безбедносне и одмбрамбене политике . Поред тога, Србија учествује и у мисијама УН.


Иначе, чланица ЕУ мора да буде у стању да води политички дијалог у оквиру спољне, безбедносне и одбрамбене политике, да се усклади са изјавама ЕУ, учествује у акцијама ЕУ и примењује договорене санкције и рестриктивне мере.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи