Пајтић: Спречити доношење закона о пољопривредном земљишту

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић упозорио је да ће уколико Предлог измена и допуна Закона о пољопривредном земљишту буде усвојен у Скупштини Србије, из темеља бити измењени и уништени војвођански и српски аграр и затражио да буде повучен из процедуре.

Најављено је да ће Покрајинска влада, уколико предлог не буде повучен, поднети амандмане на њега које ће упутити парламенту и да ће искористити сва институционална и ваниституционална стредства да спречи доношење у предложеном облику. Под ванинституционалним средствима Пајтић је најавио протесте.

Пајтић је на конференцији за новинаре у Новом Саду оценио и да се овим предлогом уводи могућност продаје државног пољопривредног земљишта и право првенства закупа на 30 година, у којем се каже да ће се то земљиште давати правним лицима, против чега је покрајинска влада апсолутно против, јер је то необновљиви развојни ресурс.

"Каже се да ће се државно земљиште давати правним лицима, односно тајкунима, а искључује се могућност да ће се давати пољопривредницима, уводи се феудализација и имаћемо неколико феудалаца на државном земљишту. И то без аукције и лицитације, већ тако што ће комисија министарства усвојити инвестициони план неког правног лица. Само што нису написали и имена тајкуна блиска режиму (премијера Александра) Вучића", казао је Пајтић.

Како је навео, ако овакав предлог закона буде усвојен, ставиће се тачка на будућност села у наредних 100 година, јер када се једном земљиште отуђи, више се не може вратити, а у Војводини тренутно више од 50.000 породица живи од закупа државног земљишта.
"Ради се о отуђењу националног земљишта, о злочину према 50.000 људи, јер ниједан тајкун неће отворити толико радних места", додао је Пајтић.

Он је упозорио и на реституцију, односно да ће се појавити проблем и током овог процеса уколико земљиште буде продато, обесмислиће се захтеви за повратак имовине људима којима је она већ једном била отета.

Покрајински секретар за пољопривреду Бранислав Богарошки рекао је да је Покрајинска влада више месеци покушавала да утиче на измену нацрта, да је у Новом Саду осим јавне расправе органозован и округли сто, али да су само неки од предлога увршени у нацрт.

"Ако буде 30 одсто земље у локалним самуоправама у закупу, шта ће остати", запитао је Богарошки и додао да ако се од 450.000 хектара земље у Војводини одузме око 150.000 које одлази у закупе и одузме део намењен реституцији, пољопривредницима неће остати ништа.

Подсетио је и на чињеницу да ће од 1. септембра 2017. године бити омогућено и страним грађанима да купе земљиште у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи