Стефановић: Нема економског напретка без безбедности

Грађани и локалне заједнице најпозванији су да укажу на приоритетне безбедносне проблема и да заједно са полицијом учествују у њиховом решавању, рекао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, оцењујући да је битно да Општински савети за безбедност не остану само слово на папиру.

"Нема економског напретка, фискалне стабилности, инвестиција и нових радних места, нити државног просперитета у било којој земљи ако није обезбеђен важан предуслов - безбеност, сигурност и једна врста стабилног окружења'', рекао је Стефановић на конференцији ''Локални савети за безбедност".

Према његовим речима, у време када се свако савремено друштво суочава са многим безбедносним ризицима и претњама, када је лична сигурност водећи предуслов за квалитетан друштвени развој само се заједничким радом може учинити да локалне заједнице - свака општина и град, буде сигурни, стабилни и безбедни.

Он је истакао да је у намери да одговори и професионално унапреди безбедност у локалним заједницама полиција организовано приступила развоју новог начина превентивног рада под називом Стратегија полиције у заједници.

Како је навео, план на коме се активно ради представља јасно опредељење МУП-а да се унапреди лична и колективна безбедност првенствено кроз ефикаснију превенцију и бољу комуникацију са грађанима, која мора бити двосмерна и веће укључивање локалних заједница и мањинских група у рад полиције.

"Савремени рад полиције у заједници полази од идеје да су грађани и локалне заједнице најпозванији да укажу на приоритетне безбедносне проблема и да заједно са полицијом учествују у њиховом решавању", рекао је Стефановић.

Он је истакао да све полицијске управе, станице, сва полицијска одељења, испоставе мора да учине све да помогну у активирању и реализацији рада Савета за безбедност.

"Молим све оне који то до сада нису учинили да такве Савете што пре формирају и да то не буде само слово на папиру", рекао је Стефановић. 

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички рекла је да је Стратегија полиције у заједници једна од визија за коју, министарство на чијем је челу, планирала да се залаже у наредном периоду.

"Партнерство и заједништво су веома важни да би се унапредио и створио онакав живот за грађане какав желимо, а мислим да се тиме нисмо до сада бавили", рекла је Удовички.

Према њеним речима, Стратегија говори како да створимо полицију у заједници и даје иструмент, визију. 

Међутим, министарка је упозорила да ће, ако се направи Савет за безбедност, а у њему седе људи који се не ангажују, то бити мртво слово на папиру.

Безбедност једно од најважнијих питања 

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији амбасадор Петер Буркхард рекао је да су безбедност и осећај сигурности једна од најважнијих питања у свакој заједници.

Он је навео да сигурност не подразумева само заштиту од криминала, насиља или сукоба већ обухвата и образовање и економску сигурност додајући да то значи да власти на централном и локалном нивоу треба да раде заједно како би створиле окружење у коме грађани могу да изразе ставове о својим потребама.

"Безбедност у заједници није одговорност само једне институције", рекао је Буркхард.

Током конференције представници Министарства унутрашњих послова, 169 општина у Србији, цивилног друштва и међународне заједнице, размениће искуства и мишљења на тему локалне самоуправе и безбедности, разговараће о раду полиције у заједници и изазовима у формирању функционалних општинских савета за безбедност (ОСБ).

Акценат је стављен на јачање локалних партнерстава кроз успостављање механизама сарадње између полиције, локалне самоуправе и других актера релевантних за безбедност локалних заједница.

Конференцију организује Мисија ОЕБС-а у Србији, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Сталном конференцијом градова и општина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи