Читај ми!

Вучић: Жао ми је што су неки разочарани одлуком Унеска

Премијер Србије Александар Вучић каже да је важно да се дијалог Београда и Приштине настави. Понавља да Србија на увреде из Приштине неће одговарати увредама и додаје да му је жао због реаговања појединих европских званичника и држава на одлуку Унеска.

Упитан да прокоментарише реаговање неких земаља, међу којима су и Велика Британија и САД, које су разочаране одлуком Унеска да не прими Косово у ту институцију, Александар Вучић је рекао да му је жао што су сви они толико разочарани, те да он није разочаран, бар не резултатом.

"Разочаран сам што су они у тај цео поступак ушли не питајући и не обавештавајући Србију и очекујући потпуно другачији резултат", рекао је премијер.

Вучић је навео да неће да коментарише "кукњаву и жалопоjке" из Приштине, као ни то да се они представљају као велика жртва, будући да о заштити културне баштине нису желели да разговарају у Бриселу и чак су претили да ће рећи да Београд лаже ако каже да је ту тему покретао у Бриселу.

"Па, како сад? Још су били сигурни да ће да нас понизе и да ће Србију још једном да згазе, а пошто се то није десило, треба да изигравају жртву", упитао је Вучић.

Каже да Србија на увреде неће да одговарa увредом и да је за нас важно да се дијалог настави.

"Толико смо били разочарани целом акцијом, како је поведена, да не можемо да будемо разочарани како је завршена", рекао је Вучић.

Рекао је да је и то што "бројни европски званичници такође плачу" њихова политика јер су признали независност Косова.

"Шта да им радим, то је њихова политика. Oни су признали независност Косова и понашају се у складу са својом политиком. И Србија ће се понашати у складу са својом политиком и ми нећемо признати независност Косова", рекао је Вучић.

На заједничком послу – да решимо проблем избеглица

Вучић је рекао да ће се Србија у проблему мигрантске кризе понашати у складу са европским прописима и моралним регулама, а државни секретар за европске послове Министарства спољних послова Француске Арлем Дезир похвалио је приступ Србије у избегличкој кризи истакавши да је то земља која не доноси једностране одлуке већ заједнички ради на решавању проблема.

Вучић се на заједничкој конференцији за новинаре захвалио Дезиру што је приметио тај приступ и додао да Србија не прави никоме никакав проблем и прихватиће све што се од ње тражи, јер, како је навео, она увек може да сачува државне и националне интересе и без подизања зидова.

Тим људима је, приметио је, потребна помоћ и подршка и онолико колико може Србија ће уз европске партнере помоћ да пружи и убудуће.

"Нећемо да плачемо и нећемо да кукамо и да се жалимо. То за нас није претежак посао, то је за нас часна, разумна и нормална људска обавеза", истакао је Вучић.

Дезир је навео да су се министри ЕУ јуче у Бриселу договорили како да заједнички делују по питању избегличке кризе. "План који је тамо осмишљаван захтева велике напоре како сваке чланице ЕУ, тако и ЕУ колективно да би се за почетак обезбедио прихват избеглица", навео је Дезир.

Према његовим речима, за почетак је потребно да се у земљама првог пријема избеглица успоставе центри за регистрацију и да се они тамо идентификују, и то ће бити такозвани "хот спот центри".

"То све не може да се изведе ослањајући се само на ресурсе којима располажу Грчка и Италија. Потребно је да из ЕУ буду послати и експерти који знају да се баве питањима избеглица, али исто тако и финансијска средства", напоменуо је Дезир.

Ти центри, како навео, треба одмах да региструју и захтеве за азил које ће подносити избеглице оног момента када пристану уз европске обале, а не касније када се запуте путевима Балкана и када могу да западну у руке некима који би их злоупотребили, а који би им тај пут наводно обезбеђивали.

Када су у питању избеглице које немају право на азил, план је да се са земљама њиховог порекла договара на који ће се начин они враћати у те земље, напоменуо је Дезир.

Нагласио је да се тај посао неће оставити само Италији и Грчкој, већ да ће им ЕУ у томе помоћи.

Дезир је напоменуо да ће реализација такве сарадње захтевати много разговора и операција за земљама транзита и земљама порекла.

"Конкретно са Турском, јер кроз њу пролазе све избеглице које долазе из Сирије и Авганистана, а исто тако треба да се успостави сарадња са разним афричким земљама", навео је Дезир и напоменуо да је план да се на томе ради средином следеће недеље.

У оквиру ове сарадње треба да појачамо борбу против људи који се баве превозом избеглица, односно оних који се баве трговином људима, нагласио је Дезир.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи