Посланици Србије и Белорусије о родној равноправности

Чланови скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова примили су делегацију Националног савета за родну политику у оквиру Савета министара Републике Белорусије, саопштено је из Скупштине Србије.

Председник Одбора Мехо Омеровић упознао је белоруску делегацију, која је уједно жžенска парламентарна делегација, са законским оквиром у Србији који гарантује родну равноправност žжена и мушšкараца.

"Право на равноправност жžена и мушšкараца загарантована је Уставом и законима, као и потврђеним међународним споразумима. С поносом могу да кажžем да је Србија ратификовала све конвенције које имају за циљ равноправност полова, а посебну пажžњу посвећујемо Конвенцији Савета Европе о спречавању насиља над žженама и у породици тзв. Истамбулској конвенцији, коју смо ратификовали 2013. године", истакао је Омеровић.

Он је упознао колегинице из Белорусије са институцијом Повереника за заšштиту равноправности на чијем челу су од формирања žжене, као и са другим законским решšењима којима се омогућава унапређење положžаја žжена у друшšтву, али и гарантује њихово учеšће у политичком žживоту.

Он је оценио да се у пракси можžе видети да нема равноправности уколико нема економске моћи žжена и додао да и поред напретка који се огледа у већем броју žжена на ваžжним функцијама у дрžжави, и даље је њихов број мали на местима где се одлучује и где се налази стварна моћ.

Председник Омеровић је истакао да је Одбор посебну паžжњу у протекле две године посветио борби против насиља над žженама, јер је то проблем са којим се као друšштво суочавамо, наводећи да су у протеклој години 42 žжене страдале као žжртве насиља у породици.

"Ако неко бије своју жžену, то није приватан проблем, већ проблем и друшšтва и држžаве", закључио је Омеровић.

Чланице Одобра Дубравка Филиповски и Стефана Миладиновић упознале су колеге из белоруске делегације са процентом учеšшћа жžена у законодавној и извршšној власти, као и у власти на локалном нову. Такође, упознале су их и са ефектима примене закона који су омогућили веће учеšшће жžена у политичком жžивоту Србије.

Делегацију Националног савета за родну политику у оквиру Савета министара Републике Белорусије, коју је предводила Мариана ŠЖеткина, министарка рада и социјалне зашšтите посебно су занимали закони којима се регулишšе област равноправности, питање достизања једнакости жžена и муšшкараца у области рада, али и обавеза законодавца да закони који се доносе буду родно сензитивни.

Састанку су, поред председника Одбора Меха Омеровића, присуствовале и чланице Одбора Стефана Миладиновић, Дубравка Филиповски, Јелисавета Вељковић и Љиљана Малуšић.

У делегацији Националног савета за родну политику Савета министара Белорусије биле су, поред Мариане ŠЖеткине, министарке рада и социјалне заšштите, и Елена ШŠамал, заменица председника Сталног одбора Представничког дома Народне скупšтине Белорусије за здравље, физичко васпитање, породицу и омладину и Ирина Петкун, члан Савета Републике Белорусије и директорка образовне институције "Гимназија округа Речица".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи