Читај ми!

Реакције на непримање Косова у Унеско

Државни врх Србије, представници Срба са севера Косова и политичке странке поздрављају непримање Косова у Унеско.

У заједничком саопштењу, градоначелници и председници скупштина општина са севера Косова захваљују на огромном залагању Влади Србије и свим земљама чланицама Унеска које су гласале против, али и онима које су биле уздржане.

"Коначно је овим чином доказано да после оних и онаквих аката која су на Косову чињена, рушењем и паљењем цркава и манастира, рушењем гробаља, таквима не припада место у организацији која има за циљ да допринесе миру и сигурности кроз подржавање колаборације међу нацијама кроз образовање, науку и културу као метод универзалног поштовања правде, закона, људских права и основних људских слобода", наводи се у саопштењу.

Канцеларија Владе за Косово и Метохију наводи у саопштењу да је одлука Генералне конференције Унеска да одбије пријем Косова у ту организацију победа разума и правде над политиком и потврда да Србија, када наступа са јединственом подршком својих грађана и институција, може да утиче на међународне процесе.

"Србија посебну захвалност дугује државама чији су представници данас у Паризу били против политике диктата и победе неправде у Унеску, а из Канцеларије за КиМ захваљују се свим грађанима који су се протеклих седмица укључили у напоре да се најширој светској јавности предочи истина о српској културној баштини на КиМ", наводи се у саопштењу.

Додаје се да овакав исход гласања никога не треба да фрустрира јер је то само потврда да је иницијатива од самог почетка била погрешна и да је решења нужно тражити другим путем.

Министар одбране Братислав Гашић поздравио је одлуку да Косово не буде примљено у Унеско, наводећи да то представља победу тима премијера Александра Вучића.

"То је победа Министарства спољних послова, али пре свега Владе Србије и тима Александра Вучића", рекао је Гашић на седници скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је одлука да Косово не постане члан Унеска велика победа Србије.

"Правда на крају тријумфује! Велика победа Србије!", написао је Стефановић на Твитер налогу.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић поздравила је одлуку Генералне конференције и оценила да је она "у интересу међународног права и јачања дијалога, као и принципа на којима је постављена" та организација УН.

"Захваљујемо свим државама које су препознале оправданост залагања Србије да такозвано Косово не постане члан ове организације будући да не испуњава критеријуме за пријем. Ово је важно и за поштовање принципа међународног права и потребу да се питање кутуре не политизује", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је данашња одлука показала да су интензивна дипломатска активност и настојања Србије у циљу заштите културног наслеђа, као и конструктивног и отвореног дијалога, јасно препознати као исправно залагање у великом делу међународне заједнице.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је за агенцију Танјуг да је одлука Генералне конференције Унеска да Косово не прими у чланство те организације победа оног дела међународне заједнице који не прихвата да се на груб начин урушавају темељи на којима функционишу УН и међународни поредак. 

Како је оценио, то је победа и оног дела који осуђује Приштину за ужасан вандализам од доласка међународних снага који се огледао у уништавању управо оних културно-историјских споменика који су били и који јесу на листи Унеска.

Према речима Дрецуна, одлука да Косово не буде примљено у Унеско је и "веома снажна порука и ударац онима који заговарају и подржавају косовску независност и ударац који је нанет њиховом покушају да са мртве тачке покрену стицање пуног међународног капацитета те самопроглашене државе", рекао је Дрецун.

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић оценио је, поводом одбијања Унеска да прими Косово у своје чланство, да је правда победила политику.

"Захваљујем свим државама које у Паризу нису дозволиле да се погази историја, право и правда. Правда је данас победила политику и Унеско је као организација УН сачувао смисао свог постојања. Свака друга одлука значила би самоукидање основних принципа организације УН за културу и науку", навео је Марковић у саопштењу.

Марковић је рекао да је и Српска православна црква одиграла значајну улогу у очувању историјско-културне баштине.

"Високи Дечани, Пећка патријаршија, Богородица Љевишка и манастир Грачаница, који су под заштитом Унеска у опасности, јесу српски и православни и никакве новоизмишљене нације и културе у покушају не могу их одвојити од свог народа, своје цркве и своје државе Србије", додао је Марковић.

Председник Српске листе Славко Симић изјавио је да је исход гласања за пријем Косова у Унеско показао да је преовладао разум и да то нико не треба да схвата као победу или пораз.

"Знамо шта се у последњих 16 година догађало са нашим црквама и манастирима и мислим да је то препознато у Европи и свету. Подсећам да су нам рушили до темеља цркве и манастире, а неке палили", рекао је Симић.

Функционер Српске листе и заменик косовског премијера Бранимир Стојановић оцењује да је непримање Косова у Унеско велика и важна ствар.

"Али не треба сада да нас опхрвају емоције, већ је време за отпочинајње дијалога", рекао је Стојановицх за Телевизију Мост и навео да је то важна порука и за све који би самоиницијативно да покрећу неке сличне акције.

Одлука Унескa да Косово не прими у своје чланство победа је права и правде и вест која је обрадовала Србију, оцењује председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић.

"Одлука Унеска је последица принципијелног става Србији пријатељских земаља и бранилаца међународног права, резултат ангажовања свих институција и организација из Србије које су биле активне у дипломатској борби да се Косово не прими у Унеско, али и последица погрешне процене и нестрпљивости уобичајено бахате вашингтонско-бриселске дипломатије", наводи се у писаној изјави Санде Рашковић Ивић.

Интернационални секретар Демократске странке Владимир Тодорић оценио је да је данашње одбијање Генералне скупштине Унеска да прими Косово у чланство добра вест, али да не може представљати изненађење.

"Као што је Демократска странка обавестила јавност Србије, за учлањење Косова у Унеско је била потребна двотрећинска већина која није постојала ниједном током расправе о овом питању протеклих месеци. У свим својим контактима са европским социјалдемократским партијама, поред нашег залагања за питање српске културне баштине, добијали смо информације да је скоро немогуће замислити улазак Косова у ову међународну организацију", наводи се у изјави Тодорића достављеној медијима.

Према његовим речима, дешавања са Унеском су била инсценирана победа да би се власт у Србији имала било чиме похвалити у недостатку бољих вести.

Новинар и писац Живојин Ракочевић оценио је да се, поводом одлуке Унеска да не прими Косово у чланство, убудуће морамо дозвати памети с обзиром на то да су свега три гласа делила Косово од пријема у ту организацију УН.

Ракочевић је у изјави Танјугу истакао да је данашње одбијање пријема Косова у Унеско један од најважнијих тренутака правде за Србију од распада бивше Југославије.

"Из ове одлуке некако је проговорило стотине уништених светиња, десетине хиљада уништених фресака, уништених живота, обесмишљеног начина живота који ми сада живимо", рекао је Ракочевић.

На вест да Косово није примљено у Унеско огласили су се и студенти приштинског Универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици. Они су на посебно отвореној страници на Фејсбуку написали да су у то веровали од почетка.

"Хвала свима на подршци. Косово и Метохија у срцу", написали су студенти. 

Студенти су јуче, на дан градске славе у порти Цркве Светог Димитрија у северној Косовској Митровици својим телима написали "Не Косову у Унеску" и, како су рекли, тако послали поруку целом свету да је то једина праведна одлука.

Од 142 државе коју су гласале, 92 су подржале чланство Косова у Унескуа против предлога било је 50 држава. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи