Гашић: Војне пензије од 1. децембра биће повећане

Министар одбране Братислав Гашић најавио је да ће пензије за око 40.000 војних пензионера бити повећане од 1. децембра за 11 одсто.

Министар одбране Братислав Гашић рекао је на седници скупштинског Одбора за одбрану и безбедност да је одржан заједнички састанак министра за рад Александра Вулина и представника војних пензионера коме је присуствовао и на коме је договорено да од 1. децембра пензије буду повећане за 11 одсто.

"Договорено је и да војним пензионерима ретроактивно буду исплаћене обавезе које је неко преузео у ранијем периоду", рекао је Гашић на седници скупштинског Одбора за одбрану и безбедност у Београду.

Представљајући извештај о раду тог министарства у периоду јул-септембар, Гашић је додао да је тај ресор од планираних 57 милијарди динара из буџета за 2015. годину до данас потрошио око 35 милијарди или 65 одсто.

"Решавање питања дуга војним пензионерима је историјски тренутак", изјавио је министар одбране Братислав Гашић.

Министар је истакао и да је у току ове године решено стамбено питање 963 припадника Војске Србије, као и да ће до краја године бити обезбеђено још 70 станова.

Гашић је са начелником Генералштаба ВС Љубишом Диковићем више од три сата одговорао на питања чланова тог скупштинског тела, којима је пренео и да су Министарство одбране и Војска Србије остварили добре резултате и да то не би било могуће да нису функционисали као породица и добро уигран тим.

Гашић је саопштио да је ВС значајан фактор стабилности у региону и свету, а на шта упућују и подаци да је у 11 мултинационалних операција ове године учествовало 328 припадника МО и ВС.

Мало интересовање миграната за Србију 

Чланови тог скупштинског тела интересовали су се да ли ће за потребе миграната ВС уступити касарне, а министар је навео да је ВС на располагању са свим својим капацитетима за које буде било потребе, али да је интересовање миграната за Србију мало.

Према његовим информацијама, кроз Србију је прошло око 300.000 миграната.

Некадашњи министар одбране и посланик ДС Драган Шутановац питао је да ли је тачно да Србија за 3.500 хектара земљишта у установи "Карађорђево" од арапског партнера добија нешто мање од 10 милиона динара, на шта му је Гашић одговорио да ће тачни подаци бити познати на крају године, када се исплаћују комплетни приходи.

Гашић је указао да је по доласку на ту функцију затекао руиниране пластенике и све остало у распаду, међу њима и најсавременију фарму кока носиља, а да су то земљиште користилли мали пољопривредни произвођачи и на основу тога добијали субвенције.

Пошто га је Шутановац питао да ли могу и посланици да се упознају са тим уговором, Гашић је рекао да ће проверити да ли тај документ носи ознаку тајне и да то неће бити проблем за оне који имају безбедносни сертификат, што није случај са Шутановцем.

Шеф посланика СДС Марко Ђуришић интересовао се за случај докторке Оливере Јовановић, која је преминула од маларије по повратку из мисије у Централноафричкој Републици, а Гашић је рекао да је учињено све да се она спасе, али да се сама није држала процедуре.

На питање Шутановца да ли је тачно да су смањене дневнице и примања учесницима у мировним мисијама, Гашић је рекао да се на свака три месеца доносе процене о безбедносним ризицима и у складу са тим се предлажу накнаде, те да је за мисију у Централноафричкој Републици било смањења.

Диковић је на питање колика је попуна јединица Восјке Србије рекао да је попуњеност јединица ВС око 86 одсто, што је у висини попуњености војски у региону, а да је план да у 2016. години она буде више од 92 одсто.

Диковић је, на питање Шутановца о томе шта се очекује да се добије из Русије од наоружања, рекао да је ВС исказала потребе шта јој је неопходно да може да одговори потенцијалним безбедносним изазовима, без претензија да било коме представљамо претњу.

На питање посланице Нове Србије Дубравке Филиповски када ће ВС добити прву жену генерала, државни секретар у МО Зоран Ђорђевић је саопштио да тренутно три жене имају чин пуковника и да ће прва која од њих стекне услов постати и генерал.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи