СПС: Потребни најбољи односи Србије и Хрватске

Функционер Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић рекао је да се Србија након парламентарних избора у Хрватској нада најбољим односима са том државом.

"Мир, стабилност, сарадња, међусобно уважавање и поштовање, не само у односима Хрватске и Србије, већ у региону у целни, јесу основ за успех читавог региона", рекао је Милићевић за агенцију Бета.

Према његовим речима, Србија је демонстрирала спремност да кроз разговоре решава сва отворена питања и треба веровати да ће исте вредности делити и будућа хрватска влада, без обзира која ће је опција формирати.

Према незваничним резултатима Државне изборне комисије на основу готово свих обрађених бирачких места са јучерашњих парламентарних избора у Хрватској, коалиција окупљена око опозиционе Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) има 59 мандата (56 плус три из дијаспоре), а коалиција око СДП 56, с тим да је још три мандата освојио Истарски демократски сабор (ИДС), који је део досадашње владајуће коалиције.

Ниједна странка не може сама да формира владу за коју су потребни гласови већине посланика, односно њих најмање 76.

Трећа политичка снага у Хрватској је регионална странка Мост с 19 мандата и они су, према оценама, победници ових избора и од њих ће зависити формирање будуће власти.

Осам посланика имају и представници националних мањина, од којих три српске и то поново из Самосталне српске демократске странке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи