Датум представљања извештаја о проширењу ЕУ неизвестан

У Европској комисији нису могли да потврде да ће годишњи пакет извештаја о напретку кандидата за чланство у ЕУ бити одржано сутра, као што је било најављено.

"У Комисији су у току усмене консултације о пакету, тако да за сада не могу да кажем када ће бити представљен", рекао је новинарима у Бриселу портпарол ЕК Маргаритас Схинас.

Пакет садржи детаљне извештаје о томе колико су у процесу европских интеграција у протеклих годину дана напредовале Србија, Црна Гора, Македоније, Босна и Херцеговина, Албанија, Турска и Косово.

Представљање пакета је досад више пута одлагано, а у Европском парламенту је било најављено да ће га европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан сутра представити члановима Спољнополитичког комитета ЕП.

Схинас је, међутим, подсетио да одлуку о датуму представљања пакета не доноси Парламент него Жан-Клод Јункер, председник Комисије, и да је још није званично саопштио.

"Надам се да ћу данас поподне имати конкретну информацију о датуму представљања пакета", казао је Схинас.

Из Комисије досад није пружено задовољавајуће објашњење зашто се објављивање пакета стално одлаже, а већина аналитичара сматра да Комисија покушава да избегне да због делова извештаја о кршењу људских права у Турској поквари односе са том земљом, јер је Турска стратешки савезник ЕУ за решавање избегличке кризе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи