Одбор: Просветарима помоћ од 6.000 динара

Једнократну помоћ од 6.000 динара за просветаре требало би да добије око 110.000 запослених, за шта је процењено да ће из буџета бити потребно око 1,1 милијарда динара, речено је на седници скупштинског Одбора за финансије.

Одбор је у начелу прихватио предложену допуну Закона о буџету за 2015. којим је предвиђено да се запосленима у установама основног и средњег образовања и установама ученичког стандарда једнократно исплати 6.000 динара.

Посланици ће сутра започети седницу на чијем је дневном реду та измена закона.

Иван Јовановић (ДС) упитао је како се дошло до цифре од 6.000 динара и због чега запосленима није могла да се одобри већа сума, на пример у висини просечне зараде.

Помоћница министра финансија Мирјана Чојбашић рекла је на седници Одбора да је износ једнократне помоћи договорен са синдикатима и да је усклађен за могућностима буџета.

Она је нагласила да ће према проценама за исплату помоћи за 110.000 запослених, из буџета бити потребно око 1,1 милијарда динара, вероватно и мање, али сигурно не више од тог износа.

Драгољуб Зиндовић (СНС) упитао је како ће бити одређено ко добија помоћ, и као пример навео да ли ће помоћ добити и запослени који је на боловању и онај који га мења. Чојбашић је рекла да ће детаљи бити регулисани кроз одлуку владе.

Чланом 1. овог закона предлаже се да се на основу одлуке владе запосленима у установама основног и средњег образовања и установама ученичког стандарда једнократно исплати нето износ од 6.000 динара са припадајућим порезом и доприносима за обавезно социјално осигурање.

Влада Србије је у образложењу допуна закона навела и да је доношење тог закона неопходно ради унапређења квалтитета процеса рада средњих и основних школа и установа ученичког стандарда.

Предложено је да се закон донесе по хитном поступку како би се створили услови да се предложена решења реализију у 2015. години, у складу са билансним могућностима буџета Србије.

Такође, предложено је и да закон ступи на снагу наредног дана од објављивања у Службеном гласнику Републике Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи