Мустафа: Понудили смо гаранције за српску баштину

Косовски премијер Иса Мустафа наводи да је Косово дало све гаранције да ће српска баштина на њеној територији бити заштићена, како би смањило противљење Београда уласку Косова Организацију УН за образовање, науку и културу.

Иса Мустафа истиче да је косовска влада приметила да се Србија брине за Српску православну цркву и додао да су понуђене све гаранције за заштиту и одржавање односа са СПЦ, у погледу добара и верског деловања.

Истиче да су манастири и цркве увек биле штићене и чуване на Косову, додавши да Косово има младо становништво са више од 50 одсто млађих од 25 година и да је заинтересовано за образовне програме Унеска.

"Надамо се да ћемо добити већину гласова и постати члан", рекао је Мустафа за АФП у Виљнусу, неколико сати пре гласања о пријему Косова у чланство Унеска.

Уколико би било примљено у Организацију УН, које сада има 195 чланова, Косово би било задужено за баштину Српске православне цркве, чему се Србија противи.

Министар културе и информисања Иван Тасовац оценио је да би међународна организација Унеско највише волела да се питање о пријему Косова у ту организацију одложи и да је исход неизвестан.

Србија тражи одлагање расправе како би се то питање решавало кроз дијалог који Београд и Приштина воде у Бриселу, а амбасадор Србије у Унеску Дарко Танасковић оценио је раније за агенцију Бета да постоје шансе да се то и догоди. 

У случају да предлог Србије за одлагање расправе не добије потребну већину, гласаће се о првобитном предлогу одлуке о пријему Косова који је поднела Албанија с групом држава.

У том случају, потребна је двотрећинска већина да би предлог био усвојен, а Косово примљено у Унеско.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи