Неизвесно уочи гласања у Унеску

Генерална конференција Унеска сутра ће у Паризу расправљати и одлучивати о захтеву Косова за пријем у ту организацију, а Србија ће, како је најављено, учинити све да та тачка дневног реда буде одложена и да се о томе преговара у Бриселу. Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић каже да је, објективно гледајући, крајње неизвесно да ли ће се Генерална конференција позитивно изјаснити о том захтеву.

С обзиром на то да систем гласања у Унеску, где су за пријем државе нечланице УН потребне две трећина гласова оних који су приступили изјашњавању, при чему се гласови уздржаних приликом утврђивања резултата не узимају у обзир, могућа су оба исхода, јер ће вероватно разлика између гласова "за" и "против" бити веома тесна, истиче амбасадор Танасковић.

Да би се избегла оваква непожељна политичка подела у специјализованој агенцији УН за образовање, науку и културу, Србија ће предложити одлагање расправе о тој контроверзној тачки дневног реда, бар до наредног заседања Генералне конференције 2017. године”, навео је Танасковић.

За доношење одлуке о одлагању, напомиње, потребна је проста већина гласова, уз исте пропозиције поступка и утврђивања резултата изјашњавања. Све је, дакле, отворено”, закључио је Танасковић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин каже да би најбоље било када би Косово и Метохија апсолутно било у правном поретку Републике Србије, али пошто није таква ситуација, онда би најбоље било да Косово не буде примљено у Унеско.

Саветник председника Србије Иван Мркић рекао је у петак да ће делегација Србије предложити да се та тачка одложи, јер је то, како је рекао, најразумнији став за читав регион.

“Наш чврст став је да се о таквим стварима преговара у Бриселу, где им је и место", каже Мркић истичући да су сви свесни тешкоћа и искушења због покушаја Приштине да "своје једностране и илегалне акте некако легализују на мала врата".

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић упозорио је у среду у Паризу да се не сме дозволити да Унеско буде политизован или злоупотребљен и апеловао на одлагање дебате о чланству Косова у тој организацији како би се дала шанса дијалогу.

Ако до гласања и дође, Дачић је позвао све земље да гласају против, јер ће, у супротном, прекршити међународно право.

"Одложимо дебату по овом питању у Унеску и дајмо шансу дијалогу јер то је једини начин да се и о овом питању постигне обострано прихватљиво решење и тиме избегну даље поделе, политизација и конфронтација унутар Унеска. Овакав приступ је и у духу принципа на којима је утемељена ова организација и, уверени смо, у најбољем је интересу регионалне стабилности и сарадње," рекао је Дачић.

Да је исход сутрашње расправе у Генералној конференцији Унеска сасвим неизвесна потврђује и писање приштинског Телеграфа, који преноси да косовска делегација сматра да се тренутно не може предвидети да ли ће успети да обезбеди две трећине гласова за чланство у тој специјализованој агенцији Уједињених нација.

Телеграф, наиме, пише да поједине земље чланице Унеска које су признале Косово нису до петка предале акредитиве, због чега неће моћи да гласају.

Реч је о шест земаља: Антигви, Доминиканској Републици, Кирибатима, Маршалским Острвима, Науру и Нијуе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи