Селаковић: Потребно нам је правосуђе коме ће грађани да верују

Министар правде Никола Селаковић рекао је за РТС да очекује позитиван извештај Европске комисије о напретку Србије на путу ка ЕУ у реформи правосуђа. Још смо далеко од правосуђа које желимо да постигнемо нашом реформом, потребно нам је правосуђе коме ће грађани да верују, напоменуо је Селаковић. Истиче да би пријем Косова у Унеско био антицивилизацијски потез.

Јачање инфраструктуре је део реформе правосуђа. Говорећи о томе какву корист имају грађани од нове зграде Прекршајног суда, министар Никола Селаковић рекао је да је зграда од изузетног значаја, имајући у виду да су прекршајни судови у Србији, најпре као органи управе, а од недавно као део судске власти – основани 1951. године.

"Од те године до јуче, Прекршајни суд у Београду, који је не само највећи прекршајни суд у Србији, на Балкану, већ убедљиво највећи у источној Европи, јер броји 106 судија, добио је први пут свој простор за рад", истакао је министар правде, гостујући у Дневнику РТС-а

Селаковић је рекао да је то прави пример рационализације, јер се са 14 различитих места у главном граду, како каже, концентрише на једно место прекршајни суд, чиме се постиже велика уштеда.

Раније је свако судско писмено, свака представка која дође у суд, ишла прво у седиште суда па онда у измештене просторије суда, које су се налазиле у Сурчину, Новом Београду, Раковици, Земуну, Звездари, Врачару, подсетио је Селаковић.

Истакао је да ће бити остварена уштеда у новцу тиме што ће се мање кортистити аутомобили, курири, биће смањена и потрошња бензина, као и уштеда у времену.

"За пут једне представке од седишта суда до истурених просторија и назад било је потребно најчешће седам до десет дана и ако имате у виду чињеницу да је 2014. тај суд примио 140.000 нових предмета – уштеда је отприлике 980.000 дана то је више од 2.500 година", прецизирао је Селаковић.

Према његовим речима, симболика је много битна. "До сада смо имали ситуацију да није сваки судија имао своју судницу. Од јуче сваки судија Прекршајног суда у Београду има своју судницу што значи да може да заказује суђења знатно редовније и ажурније, то је уштеда времена у изради судских одлука, краће ће трајати поступци што је од великог интереса за функционисање правде, правосуђа али и потребе грађана за правдом", каже Селаковић.     

Наредних дана очекујемо извештај Европске комисије о напретку Србије на путу ка ЕУ. Правосуђе у ранијим извештајима није добијало највише оцене.

Селаковић очекује извештај о напретку, када је у питању правосуђе. "Још смо далеко од правосуђа које желимо да постигнемо нашом реформом а потребно нам је правосуђе коме ће грађани да верују", напоменуо је Селаковић.

"Оно што је веома важно да се каже је да када упоредите прошлогодишњи извештај и онај из 2012. године, видећете да је заиста направљен видљив напредак", рекао је Селаковић.

"Господа из Европске комисије то студиозно представљају. Ми имамо компликовану политичку ситуацију – један од централних делова тог извештаја је напредак у дијалогу на линији Београд–Приштина а то питање оптерећено је нарочито последњих дана, али сам уверен да ће то, када је правосуђе у питању, бити извештај о напретку", каже Селаковић.

Сама чињеница да ми идемо у сусрет отварању првих поглавља већ до краја ове године говори довољно колико смо до сада урадили, каже Селаковић.

Тешка борба на спречавању чланства Косова

Говорећи о Унеску, министар правде изјавио је да очекује и даље тешку борбу на спречавању чланства Косова у Унеско.

"Очекујем и даље тешку борбу... не треба се сада опуштати, треба радити до краја", рекао је Селаковић, коментаришући придобијање подршке појединих земаља.

Истакао је да је то врло компликовано питање и важна ствар, уз опаску да "ово није пријем у неку спортску асоцијацију".

"Овде је реч о ономе што је бит српског народа, српске историје, српске културе, то је наша културно-историјска баштина, нешто највредније што је остало из сјајног српског средњег века на Косову и Метохији", истакао је Селаковић.

Селаковић је закључио да би приписивање те баштине неком другоме или давање на чување ономе "ко је показао да не да не жели да чува, већ да уништава", био антицивилизацијски корак.

Упитан за односе у Влади Србије и релације са коалиционим партнерима, Селаковић који је функционер СНС-а, рекао је да су услови у влади када је реч о међуљудским односима, "на једном нормалном нивоу".

"Тензија увек има када имате коалиционе владе... нису добре изјаве и поступци које нарушавају поверење које се градило и гради", рекао је Селаковић, додајући да је кључно да ли сви подржавају тешке, болне али делотворне реформе које предузима премијер.

Селаковић је закључио да је ред да онај ко те реформе не подржава, то и каже, а ако подржава онда то подразумева савезништво не само у тренуцима успеха, већ и временима када је неопходно предузети мере које нису лаке и популарне. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи