Читај ми!

Симић преузео функцију председника Српске листе

Шеф посланичког клуба Српске листе Славко Симић преузео је и званично дужност председника те грађанске иницијативе од Александра Јаблановића који је именован за државног секретара у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Србије.

Јаблановић је средином септембра, на захтев већине представника Српске листе, уз подршку Владе Србије, смењен са функције председника Српске листе, јер се "својим деловањем морално и професионално дисквалификовао па је његово ангажовање постало погубно по интересе народа", саопштила је тада та иницијатива.

Првобитно, Јаблановић није прихватио одлуку преставника Српске листе и Ваде Србије, као и именовање заменика премијера Бранимира Стојановића за координатора Српске, већ је тврдио да они не могу да га смене.

Међутим, предомислио се када је о његовој замени постигнут договор на састанку са премијером Александром Вучићем.

Директорка Канцеларије за регистрацију и потврђивање у ЦИК-у Косова Мирадије Маврићи рекла је за Агенцију Бета да је примопредаја дужности председника ГИ Српска листа између Јаблановића и Симића извршена по свим законским прописима ЦИК-а Косова.

Јаблановић је рекао да је данас урађено једино могуће - испуњен је договор који су представници Срспке листе направили са Вучићем.

"Тај договор подразумева да ја будем ангажован на једном другом радном месту, а да место председника Српске листе препустимо Славку Симићу. Симић није случајно изабран. Он је посланик који је освојио највише гласова на посланичкој листи Српска листа на изборима 2014. године", навао је Јаблановић.

Јаблановић је рекао да је данас, поред свих спекулација у медијима последњих месеци, почевши од избора, како је рекао, лажних координатора и свега другог што је било, урађено оно што је било једино могуће.

"А то је да се ја повучем сам са тог места и да то место препустим ономе ко има пуно право и пун легитимитет да преузме место председника Српске листе, а то је Славко Симић", појаснио је Јаблановић.

Симић је био један од посланика који је подржавао Јаблановићеву одлуку да се не повуче са места председника Српске листе.

Јаблановић је потврдио за Бету да иде на нову дужност (за државног секретара у Министарству за рад Владе Србије) и додао да се нада да ће оправдати именовање које је добио од премијера.

"На овај начин се ставља тачка на један напад и на једну срамну лаж о мени која се паласирала у медијима од стране појединих Срба да сам ја плаћеник (председика АЗБК) Рамуша Харадинаја. Да сам сарадник страних служби и издајник Републике Србије. Ја сам одувек радио у интересу Републике Србије и то ћу наставити да радим. Захваљујем на поверењу премијера Вучића, као и на његовом поверењу да водим Српску листу до сада, а и да добијем нову дужност", рекао је Јаблановић.

Упитан да ли ће Српска листа остати јединствена, Јаблановић је оценио да та листа мора да води јединствену политику која је у интересу очувања српских интереса и политику која је у корелацији са Владом Србије.

"Да ли ћемо јединствено размишљати о свакој теми? Сигуран сам да нећемо, јер што више људи, то више разлицитих идеја и мишљења. Али, мерило и одлика једне демократије у којој се ми, надам се, налазимо јесте различитост мишљења, а на крају ће преовладати мишљење већине које ће нам бити заједничко", оценио је Јаблановић.

Према његовим речима, Српску листу чека озбиљан посао да коначно почне да се спроводи Коалициони споразум из децембра 2014. године.

"Наш основни циљ, због чега смо и изашли на косовске изборе, јесте тај да се формира ЗСО и да се у потпуности остваре договори Београда и Приштине. Ми смо урадили све што је било до нас. Ред је на косовским институцијама да ураде свој део посла. Одлагање које они траже и која сами себи уступају је нешто што не води у добром правцу. Сигуран сам, ипак, да ће се са новим председником Листе и са нашим посланицима, успети да се за месец, два успостави Заједница српских општина како је и договорено", оценио је Јаблановић.

Славко Симић очекује да ће међународна заједница, која је гарант Брисеског споразума извршити велики притисак на Приштину да се споразум о ЗСО спроведе и да се Заједница српских општина што пре формира.

"То нам гарантује и ратификовани Споразум о стабилизацији и придруживању Косова са ЕУ у чијем се члану пет каже да уколико Косово не буде имплементирало споразуме које је постигло са Београдом може доћи до суспензије Споразума о стабилизацији и придруживању", појаснио је Симић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи