Скупштина Србије о изменама Закона о шумама

Посланици Скупштине Србије разматрали измене и допуне Закона о шумама, којима се влади дају овлашћења да на предлог ресорног министарства додели шуме које су без корисника на газдовање одговарајућем кориснику. Очекујемо да мере у овом закону унапредити стање у области шумарства, рекла је министарка Снежана Богосављевић Бошковић.

Према образложењу Владе Србије, део државних шума остао је без корисника, јер су шуме биле изузете из приватизације ранијих друштвених и државних фирми, преноси Бета.

У влади процењују да ће се тиме решити проблем неколико десетина хиљада хектара шума у државној својини које немају корисника или је као корисник у земљишним књигама уписано Министарство пољопривреде, а које су изложене разним облицима девастације.

Предложеним изменама се уводе и шира овлашћења републичким шумарским инспекторима у области контроле промета дрвета и могућности предузимања мера против свих починиоца бесправних радњи.

Влада наводи да је укидање овлашћења републичким шумарским инспекторима да контролишу промет дрвета 2010. године за последицу имало повећан обим бесправно посеченог дрвета.

Изменама закона до унапређења стања у области шумарства 

Предложене измене Закона о шумама за циљ имају унапређење тренутног стања у области шумарства, изјавила је министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић.

"Очекујемо да мере у овом закону допринесу унапређењу стања шума и повећању сектора шумартсва у БДП и на тај начин повећа учешће у укупном друштвеном и економском стању наше земље", поручила је Богосављевић Бошковић.

Предложеним изменама, поред осталог, Републици се враћа овлашћење да уређује област шумарства у Војводини, а на основу одлуке Уставног суда из 2012. године.

Предложене измене Закона о шумама за посланике владајуће већине представљају добра решења које ће допринети побољшању стања шума у Србији, док се из табора опозиције, поред осталог, чуло да нова решења неће променити ништа у тој области.

Похвале на рачун предложених измена изнели су посланици СНС, СПС и ЈС, а из редова тих странака чуло се да неке ствари у тој области до сада нису добро функционисале и да нови акт треба то да промени.

"Шуме су велики природни ресурс Србије, народни ресурс, са којим се не газдује баш најбоље. Те аномалије у суштини овај закон поправља и надам се да ће његовом применом бити много боља ситуација у газдовању и очувању наших шума", рекао је посланик СНС Драган Шормаз.

Шормаз наводи и да предложене измене треба да убрзају санацију уништене шуме у елементарним непогодама, као и да се побољшава надзор над шумама, с обзиром на повећање нелегалне сече.

Посланица ЛСВ Нада Лазић каже да је део надлежности Војводини укинут и пренет на Републику, а да ће то "давање надлежности на парче" тешко у пракси дати добре резултате, на шта је министарка одговорила да поводом тога између Министарства и покрајинског секретаријата постоји велики степен сагласности.

Јанко Веселиновић из Покрета за преокрет сматра да је стање шума, као и генерално стање животне средине у Србији, на веома ниском нивоу и да предложена решења неће ништа унапредити. 

Предложене измене као посебан циљ имају и заустављање појаве пустошења и деградирања државних шума које немају корисника, на тај начин што се Влади Србије даје правни основ да на основу предлога Министарства одреди корисника тих шума, а који ће је чувати од незаконитог коришћења.

Измене за циљ имају да се утврди порекло дрвета у промету, појачавају се овлашћења инспектора у тој области, а проширене су и казнене одредбе.

Посланици ће сутра разматрати амандмане на Предлог закона о улагањима, предложене измене Закона о Агенцији за лиценцирање стечајних управника и Предлог закона о споразумном финансијском реструктурирању. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи