Седница Скупштине Косова у петак, опозиција најавила нове блокаде

Упркос упозорењима опозиционих партија да ће блокирати сваку наредну седницу, Председништво Скупштине Косова је одлучило да наредну седницу одржи у петак у 16 часова, када се у институцијама завршава радно време. Опозиција позива власт да не инсистира на одржавању седнице јер би, кажу, могла да подстакне насиље.

Не објашњавајући због чега је седница заказана неуобичајено касно, председник Скупштине Косова Кадри Весељи је рекао да ће још једном пружити прилику "једни другима да изађу из ове ситуације", јавља дописник РТС-а.

"Нико нема право да блокира рад косовских институција", рекао је Весељи после безуспешних консултација које је председница Косова Атифета Јахјага два дана водила са представницима свих политичких странака у скупштини Косова ради превазилажења блокаде парламента.

Представници опозиционих странака, чији посланици дуже од месец дана блокирају заседања скупштине, рекли су да је погрешна одлука сазивати седницу док не буде донета одлука о поништавању бриселског споразума Београда и Приштине постигнутог 25. августа, као и споразума о демаркацији граничне линије са Црном Гором.

Представници најутицајнијих земаља Запада у Приштини изјавили су да се неће мешати у решавању политичке кризе у Скупштини Косова, без обзира на чињеницу да влада и опозиција нису успели да се договоре о изласку из актуелне кризе.

Према њиховом мишљењу, Скупштина треба да врши своје дужности, јер су људи уморни од политичких сукоба. Према немачкој амбасадорки на Косову, Ангелики Виетс, становници Косова имају многе друге проблеме и та чињеница би требало да буде довољан аргумент за превазилажење ове ситуације.

Представници амбасаде САД у Приштини позвали су политичке странке да се уздрже од било какве претње насиљем, истичући да је функционисање Скупштине од виталног значаја за Косово.

Упркос овим позивима из покрета "Самоопредељење", чији су посланици у два наврата активирали сузавац у скупштинској сали и тако прекидали седнице, најавили су да ће опозиција примењивати "креативне методе" и на наредној седници заказаној за петак.

Председник Иницијативе за Косово Фатмир Љимај сматра да би само референдум решио тренутну политичку кризу на Косову.

Признаје да законодавство на Косову не признаје право на референдум, али је додао да би то могло да се брзо промени.

"Можемо имати закон о референдуму у року од два дана. Грађани би требало да имају право гласа", рекао је Љимај.

Опозиција је саопштила да је петицијом за поништавање бриселског споразума, пре свега дела који се односи на формирање Заједнице српских општина и договора о демаркацији границе са Црном Гором, сакупила 200.000 потписа грађана.

Опозиција тражи одлагање седнице парламента

Представници косовске опозиције и цивилног друштва позвали су власт да не инсистира на одржавању седнице парламента у петак, јер би, како кажу, она могла да подстакне насиље, преноси Танјуг.

Посланица Демократске странке Косова Вјоса Османи је, на округлом столу на тему изналажења решења за политичко-парламентарну косовску кризу, рекла да је ситуација на прагу екслације насиља и ван институција.

"Заказивање седнице парламента за петак видим као експеримент. У првом реду као експеримент са животима посланика, третира их као експерименталне мишеве на којима се проверава колико сузавца могу да удахну, колико провокација могу да издрже пре него што се потуку", рекла је Османи.

Све то, према њеним речима, ствара атмосферу потенцијалног насилног викенда међу грађанима.

Позива амбасадоре земаља Квинте да се осим координаторске улоге са председницом и лично укључе у изналажење решења актуелне политичке кризе.

"Бојим се петка и онога што би могло да се деси тог дана у 16 часова. Не знам шта ће се десити, али имајући у виду шта се дешавало прошлих недеља у Скупштини, то сигурно неће бити обичан, нормалан дан", рекао је посланик радикалног опозиционог покрета "Самоопредељење" Иљир Деда.

Деда је, како се наводи, рекао да је једино могуће решење за излазак из садашње кризе доношење закона о референдуму на коме би се грађанима поставило питање о споразумима проистеклим из дијалога у Бриселу.

Политички аналитичари са друге стране криве комплетну политичку елиту на Косову која, по њиховом мишљењу, из чисте ароганције тврдоглаво стоји на својим позицијама.

Аналитичар Дукађин Горани оцењује да би избори заказани за следећу годину могли да буду најбоља могућност за излазак из садашње ситуације, док аналитичар Хаљиљ Матоши окривљује све стране за тврдоглавост, посебно опозицију која, како каже, води штетну кампању.

"Агресивна револуционарна мањина на Косову данас јако добро зна да ће ако не спречи формирање Заједнице српских општина, сутра имати рат, да ће се тући наша деца или покољења која долазе", рекао је Матоши.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи