"Битка за заштиту српских споменика није изгубљена"

Миливоје Михајловић, директор Радио Београда и дугогодишњи извештач са Косова, рекао је за РТС да Србија није изгубила битку за очување српских споменика. Предстоји озбиљан посао и дипломатска иницијатива коју Србија мора да финишира у периоду до новембра када заседа Генерална конференција Унеска.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Миливоје Михајловић рекао је да је процес гласања у Унеску компликован, поготово што уздржани гласови имају, када је у питању српска позиција, снагу гласа против нас.

"У сваком случају, ако одлука буде позитивна за албанску страну, Унеско неће бити као што је некад био, постаје снажна политичка организација и полигон за доказивање неких политичких игара, а никако само за заштиту културне баштине", рекао је Михајловић.

Чланство Косова у Унеску је неприхватљиво – став је државног и црквеног врха. 

"То је легитиман став – ми не дамо, а ви отмите. То је став који Србији пружа прилику да у неком промењеном односу снага можда предузме акције другачијег типа. То је исправан став у овом тренутку, поред дипломатских акција које је Влада Србије и држава Србија спроводила протеклих месеци и година на заштити од таквог напада на културно благо на КиМ", рекао је Михаловић.

Према његовим речима, тај став не значи предају тих споменика, већ покушај да се и на тај начин културно благо одбрани.  

"Косово и Метохија је подручје са најгушћом концентрацијом хришћанскихн споменика. И то није само атак на српско благо. То је атак и на хришћанско благо и наслеђе", рекао је Михајловић.

Осврћући се на мотивацију Приштине, Михајловић каже да њих не занима ни култура ни баштина. Чланство у Унеску биће само још један печат на такозвану независност Косова, искључиво због унутрашњополитичких разлога.  

У случају да Косово буде примљено у Унеско, Михаловић каже да се однос према српским споменицима неће променити.

"Као и до сада, људи који су на власти у Приштини трпеће притиске међународне заједнице да то чувају, екстремисти ће, као и до сада, нападати и скрнавити те споменике. Дакле, неће бити неких озбиљних промена и неће ништа друго очувати те споменике осим народа, духа, вере и стрпљења", сматра Михајловић.

Рекао је да је 1999. године био националистички и екстремистички тајфун који је био усмерен према становништву да се етнички очисти Метохија и добар део Косова. Након тога уследило је паљење српских споменика, цркава, рушење гробаља. Подсетио је да је 17. марта 2004. у новом таласу уништено 150 споменика, међу којима манастир Девич, бисер средњовековне културе, један од манастира који су на списку Унеска.

Михајловић каже да се ту ништа није променило и да се, годинама после тога, Приштина заклињала да ће то обновити и средити.

"Ми ову битку нисмо изгубили. Није то битка која је изгубљена унапред. Ово је битка против већег дела света", каже Михајловић.

Предстоји озбиљан посао и дипломатска иницијатива коју Србија мора да, како каже, финишира у периоду до новембра до Генералне конференције. То је посао када убеђујете земље које су признале Косово да је ово процес који је штетан за заштиту хришћанске културне баштине и светске културне баштине.

Истиче да Србија има савезнике и пријатеље у читавом свету, али да математика у форумима није на нашој страни.

Михајловић каже да дипломатска офанзива није закаснила јер ништа друго нисмо могли да предузмемо зато што је реч о једном циљу да Косово постане чланица УН. То је политички циљ политичке елите на Косову, главни циљ екстремиста који су у већини у политичкој елити на КиМ – да се Косово и Метохија етнички очисти од Срба и да се изврши такозвана асанација етничког терена, почупају српски корени и сруше споменици.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи