Читај ми!

Одбијање протестне ноте доказ непоштовања, време да се Милановић извини

Потез Хрватске да одбије пријем ноте није уобичајен у дипломатској пракси, каже за Интернет портал РТС-а извор који добро познаје ту проблематику. "Покушавају да нас испровоцирају да будемо у истом блату са њима, и време је да се премијер Хрватске Милановић извини Србији", каже Душан Спасојевић, бивши амбасадор Србије у Турској.

Амбасадор Хрватске у Београду Гордан Маркотић одбио је јуче да прими протестну ноту Србије због блокаде заједничке границе.

Како РТС сазнаје из експертских кругова, врло је неуобичајено да се протестна нота једне земље не прими и доказ је непоштовања државе домаћина.

"Посао амбасадора и његова улога је била да прими ту вербалну ноту, какав год био њен садржај. Претпостављам да је он био позван у министарство да му се саопшти оно што је требало да му се саопшти", наводи Душан Спасојевић, бивши амбасадор Србије у Турској.

Према речима нашег извора, овакав потез је потпуно ван дипломатске праксе јер је задатак дипломатије да буде канал комуникације, да разговара чак и када су односи најгори. "Хрватска користи професионалну дипломатију у политичке и дневнополитичке сврхе", наводи наш извор.

Како каже, једна је ствар што амбасадор протестну ноту није примио, што је већ фаул за жути картон, а озбиљан је фаул што је хрватско Министарство спољних послова, односно Весна Пусић јавно објавила да је он одбио да прими ноту.

"Моја процена је да хрватска страна жели да додатно ескалира сукоб и додатно испровоцира нашу страну и да је то била превасходна интенција да се нота не прими", указује наш извор.

Саговорник РТС-а каже да је можда разумљиво да се нота не прими јер је могла да лично погоди амбасадора у том тренутку.

"Али да Министарство спољних послова изда саопштење у Загребу, а то може да изда само министар или под притиском премијера или заједно, то је оно што би Енглези рекли 'увреда на фаул'. Моје дубоко уверење је да у Загребу постоји намера да се српска страна испровоцира и да ми изгубимо компас као што су га они изгубили", напомиње наш саговорник.

Контрамере које је Србија увела су, каже, врло примерене и адекватнe. "Ударили смо тамо где их највише боли, ударили смо бизнис који може да врши притисак на Милановића да се призове памети, пошто је потпуно изгубио компас и изјавама и понашањем", наглашава извор РТС-а.

Према његовом мишљењу, одличан је потез што Србија није увела контрамеру на забрану уласка српских држављана у Хрватску "или ово понижавање да избаце људе из аутобуса или да наши људи могу да уђу само пешке у Хрватску".

"Нисмо ми избеглице које беже из Сирије или варвари који треба да улазе пешке и мислим да је добро што грађани Хрватске могу слободно да улазе у Србију", наводи извор РТС-а, додајући да власти у Загребу овим потезом желе да испровоцирају реакцију Србије и да ми изгубимо добар имиџ који смо стекли контролисаним и врло примереним реаговањима на њихове сумануте потезе.

Како каже, Србија нема шта даље и "не може да иде корак назад јер су нас већ натерали да направимо ово".

"Сад је време да Милановић одустане, и не само да одустане и повуче ову забрану, него и да би требало инсистирати и на извињењу. Много се бахато понаша Хрватска у овом периоду и ово је идеална прилика да се покаже свету да они нису ни конструктивни, да нису то никада ни били", каже наш саговорник.

Истиче да, ако се Хрватска сада не научи памети, са њима неће ни моћи да се живи и подсећа да Хрватска ни са ким у региону нема добре односе – има проблеме са Словенцима, са БиХ, са Мађарском, Србијом.

"Јасно је да је хрватска проблем и фактор нестабилности у региону. Сад покушавају овим потезом, који је врло јефтин, да испровоцирају нас да одреагујемо и да будемо у истом кошу и блату са њима", наводи наш саговорник, уз закључак да је ово, према његовом мишљењу, искључива намера Зорана Милановића и Весне Пусић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи