"Отварање граница једино уз посредовање Брисела"

Директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић каже за РТС да се решење за новонасталу ситуацију између Србије и Хрватске може наћи једино уз посредовање Брисела. Затварање граница је најмање у европском духу и неће решити мигрантску кризу, наводи Јоксимовићева.

Александра Јоксимовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је број отворених билатералних питања између Србије и Хрватске велики и додаје да су та питања дуго нерешена.

"Предизборна кампања у Хрватској је довела до појаве антисрпских ставова. Све политичке опције се надмећу у оштрој реторици према Србији, а разлог је лоша економска ситуација у Хрватској. Зато су се странке окренуле питањима које могу донети више гласова", указује Јоксимовићева.

Директорка Центра за спољну политику указује да је затварање граница најмање у европском духу и да није решење за мигрантску кризу јер мигранти увек налазе пут до жељених земаља. 

Према њеним речима, могуће је да се "у пет минута отвори граница", али тог решења нема без посредовања Брисела.

"Разговори у том смислу вероватно теку. И надам се да ће ЕУ наћи решење и да ће се наћи задовољавајући излаз из те ситуације", наводи директорка Центра за спољну политику.

Како каже, у Србији мора постајати свест да Хрватска има компаративну предност јер је чланица ЕУ, која нема консензус у ком правцу би се кретало решење.

"Решење мора да се нађе што пре. Чини се да се сваким састанком продубљују размимоилажења", истиче Јоксимовићева и додаје да постоје притисци да Загреб попусти.

Напомиње да кад у ЕУ нема решења, јасно је да она покушава дипломатским средствима и без много јавних наступа да реши проблеме између Београда и Загреба.

Директорка Центра за спољну политику наводи да ЕУ има доста разумевања за оно што се дешава у Србији и подсећа да је од свих међународних фактора похваљена за понашање према избеглицама.

Говорећи о посети европског комесара Јоханеса Хана, Јоксимовићева каже да се нада да он долази са добрим вестима о отварању поглавља јер је Србија испунила све кријтеријуме да се отворе поглавља.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи