Читај ми!

Ђурић: Споразуми прекретница, више одговорности

Постизање споразума у Бриселу представља прекретницу када је у питању положај Срба на Косову и Метохији, а та прекретница подразумева неуопоредиво већи степен одговорности за оне који представљају наш народ на Косову и Метохији, поручио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. Најављује да ће први кораци на примени споразума уследити у понедељак.

"На вама, као на српским представницима, од формирања ЗСО лежаће највећа одговорност за судбину српског народа и државе Србије на Косову и Метохији и то знатно висе него у претходном периоду", рекао је Ђурић у разговору са градоначелницима 10 општина са већинским српским становништвом на Косову и Метохији, српским посланицима, члановима владе привремених институција у Приштини и представницима Листе "Српска".

Ђурић је истакао да ће се држава Србија трудити да им обезбеди материјалне и политичке услове за рад, да ће иза њих стајати Влада Србије, али да ће најосетљивији и најтежи део посао на терену, на изградњи ЗСО, на изградњи институција, лежати на њима.

Основни циљ споразума у Бриселу, према његовим речима, јесте да се уведе нормалност у живот наших људи на Косову, у функционисању институција и да се створе услови да кроз уређене механизме држава Србија буде присутна на Косову и животу наших људи, тако што ће директно из буџета финансирати ЗСО и тако што ће наши представници на Косову верно и доследно заступати српске интересе.

"Постизањем споразума створени су предуслови да на Косову и Метохији за наш народ сила права надвлада над правом силе којом смо били сведоци у претходних 15 година", поручио је Ђурић.

У понедељак први кораци на примени споразума

Марко Ђурић je најавио да ће први кораци на примени споразума који су договорени у Бриселу уследити већ у понедељак.

Тада ће, како је рекао на конференцији за новинаре, ЕПС предати комплетну документацију за оснивање компаније на Косову и Метохији а Телеком захтев за регистрацију на Косову и Метохији.

Ђурић је навео да одмах почиње и израда статута ЗСО који ће уважити сва најбоља решења која постоје у домаћој и међународној пракси.

"Наш тим даноноћно ради и тако ћемо наставити, јер не смемо да изгубимо овај талас", рекао је Ђурић подсећајући да је Споразумом предвиђен рок од четири месеца за усаглашавање статута ЗСО.

Директор Канцеларије за КиМ је напоменуо да са наше стране постоји и воља и спремност да се сви рокови испоштују.

"Радити на нормализацији односа"

Директор Канцеларије за КиМ је рекао да је веома важно да се после постизања споразума у Бриселу смире тензије и окрене даљој нормализацији односа.

"Сада је тренутак да се спусти лопта и да се заиста истински поради на нормализацији односа и помирењу", истакао је Ђурић.

Напоменуо је да су споразумима направљена веома добра решења за Србе, која им омогућавају да након формирања ЗСО узму судбину у своје руке у већој мери него што је до сада био случај.

Ђурић је рекао да је представнике Срба са КиМ упознао са свим елементима споразума, да ће први кораци на реализацији постигнутих споразума кренути већ у понедељак, када ће ЕПС предати комплетну документацију за оснивање компаније на КиМ, а Телеком захтев за регистрацију.

Ђурић је рекао и да ће мост који дели јужну и северну Косовску Митровицу 15. октобра бити ограђен грађевинском оградом, а да ће истовремено испред њега бити постављене бетонске плоче и жардињере како би Срби били сигурни да се ништа неће десити до претварања централне улице у пешачку зону.

На састанку је разговарано о текућим питањима, о случају Оливера Ивановића, а Ђурић је рекао да су договорени конкретни кораци, не желећи да прецизира који.

Ђурић је представницима Срба пренео и подршку Републике Српска по питању споразума.

Коментаришући јучерашњи инцидент у Ђаковици, Ђурић је рекао је да напади на Србе повратнике не престају, нарочито у Метохији, те најавио да ће премијер Србије Александар Вучић у септембру посетити Метохију и пружити подршку тамошњим Србима.

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић рекао је да је преговарачки тим Србије дошао са добрим резултатима из Брисела, да је то озбиљан резултат за Србе на Косову, који после тога имају добар механизам у својим рукама.

"Овај споразум јесте корак ка нормалном животу. Ово је још један корак напред. Очекујемо да се дијалог настави, јер има још доста тема за разговор", рекао је Стојановић.

Стојановић је такође рекао да сви они представници Албанаца који се противе споразуму и позивају на сукобе, раде против сопственог народа.

"То што позивају на конфликте, то сто позивају на протесте, не могу да разумеју да људи у Ђаковици желе на своју славу иако ту не живе, морају да разумеју да ми нећемо одустати од права на нормалан и организован живот, да живмо на том простору, ово је корак, ми ћемо радити да живот за све буде бољи", рекао је Стојановић.

Каже да од градноначелнице Ђаковице Мимозе Кусари Љиље очекује извињење због инцидената који су се десли у том граду када су расељени Ђаковичани дошли да у свом родном граду, у својој цркви, обележе Велику Госпојину.

Шеф посланичке групе листе "Српска" Славко Симић истакао је да су решења из договорених споразума веома битна за српску заједницу и да је наш преговарачки тим показао да се конструктивним дијалогом може доћи до добрих решења.

"Надам се да ћемо направити нову атмосферу за разлику од оне која је била последњих 15 година", рекао је Симић.

Градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић изразио је задовољство детаљима споразума које је српски тим постигао у Бриселу.

"Пошто смо чули оволико похвала, а ми Срби смо склони да критикујемо, ја бих критиковао наш тим и прогласио га кривим што је формирана ЗСО, што ће ЕПС бити и даље дистрибутер електричне енергије, што ће вршити наплату, што ћемо бити сигурнији, што смо опстали и што ћемо опстати на Косову и Метохији", поручио је градоначелник северне Косовске Митровице.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару