Вучић на Стратешком форуму на Бледу

На Бледу у понедељак почиње дводневни Стратешки форум на којем ће, како је раније Танјугу потврђено у Влади Србије, учествовати и премијер Александар Вучић.

Премијер Александар Вучић ће говорити на кључном у низу панела у оквиру скупа, под називом "Нови светски поредак: Конфронтације или партнерство".

Очекује се да ће на том панелу говорити и председник Европског савета Доналд Туск, премијер Луксембурга Гзавије Бетел, председник Словеније Борут Пахор, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, те генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер и изасланик генералног секретара УН Фрис Бах.

Такође је најављено учешће генералног директора Међународне организације за миграције Вилијема Лејси Свинга, као и европских комесара за саобраћај и образовање Виолете Булц и Тибора Наврачица.

Организатори очекују више од 700 учесника из око 60 земаља.

Овогодишњи форум, уз учешће бројних државника и званичника, пада у години када се обележавају бројне годишњице, као, на пример, 70 година од оснивања УН, 40 година од оснивања ОЕБС-а и других, и због тога ће у центру пажње бити пре свега значај партнерства као средства за постизање заједничких циљева, најављују организатори.

Због тога се форум, иначе јубиларни, десети по реду, одржава, од 31. августа до 1. септембра, под геслом "Визије нових партнерстава", а главне теме биће мир и безбедност, економска сарадња, развој и људска права.

Скуп ће отворити словеначки премијер Миро Церар.

На панелу под називом "Мостови Медитерана: Моћ интеркултуралног дијалога" дискутоваће се о више тема: миграцијама, страним борцима, Исламској држави.

И Западни Балкан биће тема једног од панела, на којем ће, како се очекује, између осталих говорити шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу, министар спољних послова БиХ Игор Црнадак, Михаел Рот, државни министар за Европу у немачком МиП, министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, заменик америчког државног секретара Хојт и други.

Другог дана конференције разговараће се о привредним темама, као што су последице економске кризе, туризам и успостављање подручја слободне трговине између ЕУ-а и САД-а трговинским споразумом ТТИП.

Форум организује словеначко Министарство спољних послова у сарадњи са Центром за европску перспективу (БСФ).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару