Стефановић: Графите о Пајтићу писао члан ДС-а

Полиција је идентификовала особу које се сумњичи да је у Новом Саду писала претеће графите "Смрт Пајтићу", упућене лидеру Демократске странке Бојану Пајтићу, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Реч је о особи И. Г. (37) која је, по сопственом признању, члан Демократске странке од 1997. године, рекао је Стефановић на ванредној конференцији за новинаре.

То дело је, додао је, квалификовано као кривично дело угрожавање сигурности.

И. Г. је запослен у предузећу "Војводина воде".

"Разговарано је са њим у смислу обављања претреса, обављен је претрес у његовом стану, а онда је тражена наредба за привођење. У том разговору је сам рекао да је члан ДС-а од 1997. године", рекао је Стефановић и напоменуо да је у овом тренутку дат налог за његово привођење.

Према његовим речима, трага се за особом која је била задужена за израду шаблона тог графита.

Министар унутрашњих послова напоменуо је да полиција неће дозволити да се било коме у Србији прети и да било ко сматра да може да буде ван закона.

"Радићемо темељно на расветљавању овог случаја", рекао је Стефановић и додао да ће одговарати сви који су учествовали у том процесу и да је уверен да ће до краја дана бити приведена и особа која је радила на шаблонима графита и да ће бити саслушана.

Од 1. јануара кроз Србију прошло 90.000 миграната

Министар Стефановић је рекао да је од 1. јануара ове године кроз Србију прошло 90.000 миграната, као и да је полиција у потпуности у могућности да контролише безбедност и сигурност наше територије.

Стефановић је, на конференцији за новинаре, рекао да дневно у Србију уђе до 2.000 људи, а да највећи број њих одмах напушта нашу земљу.

"Кад је реч о онима који су на територији Србије, према њима се добро поступа и сви су задовољни понашањем Србије. Нисмо имали ниједан инцидент између домаће популације и миграната", рекао је Стефановић.

Упозорио је да то, међутим, Србију доста кошта и најавио да ће Србија о томе разговарати са међународном заједницом и од ње тражити да настави помоћ, како би било настављено финансирање прихвата миграната и обезбеђивање хране и медицинске помоћи за њих.

Стефановић је најавио да ће Србија радити на проширењу капацитета за прихват миграната, али је додао да није решење само у томе већ у изради широког акционог плана на нивоу Европе.

Погинуло 28 људи од почетка августа

На друмовима у Србији је од почетка августа погинуло 28 људи, каже Стефановић и апелује на учеснике у саобраћају на већу пажњу и поштовање саобраћајних правила.

Министар истиче да су јул и август време кад због појачаног обима саобраћаја долази до трагичних исхода, а да то показује и податак да је августа 2009. године 116 особа погинуло у саобраћају.

Претходних дана, напоменуо је, знатно је повећан број незгода и додао да је разлог томе повећан интензитет саобраћаја и учешће великог броја возила и странаца на нашим путевима, али и кршење прописа, високе температуре, дуге релације, ноћна вожња и смањење пажње возача.

"Апелујемо на возаче да поштују прописе, да не возе уморни и да на први знак умора направе паузу и да тако заштите и свој, али и животе других људи", рекао је Стефановић.

Саобраћајна полиција је, како је додао, ангажовала све расположиве ресурсе како би, пре свега, кроз превентивно деловање спречила неодговорно понашање и обезбедила да путеви у Србији буду сигурни. На путевима у Србији, додаје, повећан је број пресретача и радара.

"Наш апел је да људи схвате то као последње упозорење, јер је то важно за њих. Није важно да ли ће платити казну, већ да остану живи", рекао је Стефановић.

О парадама поноса и трансвестита

Министар Стефановић је рекао да њега још нико није обавестио да су поднети захтеви за одржавање Параде поноса и параде коју ће организовати трансвестити и додао да је полиција показала да је у стању да обезбеди сваки скуп.

Стефановић је, на питање новинара да ли ће та два скупа бити одржана у септембру, рекао да се полиција трудила да сваки скуп у Србији буде обезбеђен и да прође како треба и да је на ранијим примерима показала да је у стању да их обезбеди.

Додао је да је, откако је министар, можда само један мањи скуп забрањен.

Подсетио је да је прошлогодишња Парада поноса била обезбеђена тако да нико није повређен и да ниједно стакло у Београду није полупано. Каже и да не очекује проблеме ни на наредном таквом скупу.

Министар је најавио и да ће ускоро бити представљен нови закон о мирном окупљању који ће на прецизнији и бољи начин дефинисати све што се дефинише као окупљање грађана.

"Једна од новина ће бити да полицији неће морати да се пријављује окупљање у затвореном простору", рекао је Стефановић.

Нагласио је и да се истовремено уводи обавеза организатора да мора да процени ризик, безбедност и да не може да дозволи да неко ко је дошао на његов скуп у затворен простор по напуштању тог простора постане безбедносна претња и то се претвори у непријављени скуп.

Како је рекао, све ће бити уређено у складу са прописима земаља ЕУ који то на најбољи могући начин регулишу.

Додао је и да ће се увести већа обавеза организатора, али да ће бити предвиђено и да онај ко хоће обезбеђивање скупа које превазилази редовно обезбеђивање, тај део и плати.

Према његовим речима, није више могуће да полиција проналази новац за обезбеђење скупова, наводећи да их је само прошле године било више од 100.000 различите величине.

"Радимо на овоме закону и надам се да ће брзо бити пред Владом и у највећем делу је завршен", додао је Стефановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи