Читај ми!

Ђурић: Србија са ЕУ покреће "случај Ивановић"

Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се са тимом за одбрану Оливера Ивановића у Косовској Митровици, упркос забрани уласка на Косово, и поручио да ће државни врх са највишим званичницима ЕУ у наредном периоду покренути "случај Ивановић". Одржан скуп подршке Ивановићу у Косовској Митровици.

"Наставићемо да подржавамо одбрану и тим Оливера Ивановића", рекао је Ђурић после састанка и додао да о Ивановићу премијер Александар Вучић свакодневно разговара са одговорнима у међународној заједници, преноси Танјуг.

"Док је Ивановић иза решетака, можемо рећи и да је слобода за Србе иза решетака", поручио је Ђурић, додајући да је лидер Грађанске иницијативе СДП крив зато што није пристао да његов град буде етнички очишћен и да мржња и обрачуни буду једини језик на Косову и Метохији.

"Да је био као остали политичари на Косову и Метохији, вероватно би био опране биографије и нико га данас не би малтретирао. Баш зато што је један од људи за које нико ни од Срба ни од Албанаца не може да каже ништа лоше, некоме је сметао", рекао је Ђурић.

Истиче и да је добро што су сви Срби на Косову показали солидарност са Ивановићем и што је цела Србија устала да покаже солидарност са њим, јер је на тај начин додатно обесмишљено оно што су хтели да постигну они који су га ставили иза решетака.

"Ивановић је данас иза решетака јачи него икада у политичком смислу. У српском народу на Косову и Метрохији ужива веће поштовање и поверење и сигуран сам да начин на који се он понаша може да буде пример једне гандијевске борбе за остваривање права који свако разуман треба да подржи", нагласио је директор Канцеларије за КиМ.

Ђурић је рекао да због тога очекује да у и наредним данима буде видљивија подршка Ивановићу, а члановима његовог тима за одбрану пренео да је незванично од представника међународних институција чуо да су незадовољни начином на који је Ивановић третиран и чињеницом да му је без основа продужен притвор.

"Они који одлучују о томе треба да знају да наступа критично време, да Ивановић већ осам дана штрајкује глађу и да је одговорност за његово здравље сада на њима", упозорио је Ђурић.

Он је још једном поновио да Србија пружа гаранције Ивановићу за његову одбрану са слободе и да гарантује да ће бити доступан свим институцијама и органима, као што је увек и био.

Ђурић је такође подсетио да се Ивановић увек одазивао свим позивима, па чак и у ситуацијама када није било ниједног правног нити другог разлога за његово даље задржавање, да се није опирао ни одласку у суд ни одласку у полицију.

"Оливер Ивановић је примеран грађанин. Да таквих има више на Косову и Метохији, никада никаквих проблема међу Србима и Албанцима не би било", закључио је Ђурић.

У Еулексу кажу да ће за неколико дана Апелациони суд одговорити на захтеве да се Ивановић и Делибашић у наставку суђења бране са слободе.

"Политички ставови и захтеви неће никада и не могу утицати на одлуке независних судија", рекла је портпаролка Еулекса Драгана Николић Соломон.

Приштина је одлучила да Ђурићу ускрати улазак на Косово и Метохију.

Како преноси Косова сот, привремени органи у Приштини нису дали дозволу директору Канцеларије за Косово и Метохију у Влади Србије јер, како наводе, није уважио процедуре по којима захтев за посетом треба послати 48 сати унапред.

Ивановић је, у међувремену, хоспитализован. Директор Здравственог центра у Косовској Митровици доктор Милан Ивановић изјавио је раније да бројни симптоми указују на погоршање стање Оливера Ивановића – од губитка телесне тежине и деконцентрације, до вртоглавице и слабости коју осећа.

Напомиње да су лекари раније тражили од Еулекса да се Ивановићу одобри болничко лечење, што је одбијено, и додаје како су сада испитивање и дијагностика потребнији него раније.

Скуп подршке Ивановићу у Косовској Митровици 

Испред Основног суда у Косовској Митровици одржан је нови скуп грађана, пријатеља, присталица и страначких колега Оливера Ивановића, који осми дан штрајкује глађу због одлуке суда о продужењу притвора до октобра месеца.

Са скупа подршке Оливеру Ивановићу затражено је ослобађање и Драгољуба Делибашића. На протесту је истакнута потреба јединства и солидарности свих Срба у случају Ивановића и Делибашића.

Оливер Ивановић, речено је на скупу, смршао је седам килограма, не може да издржи дуго у разговору и сваким даном је све слабији.

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић рекао је да "случај Ивановића постаје случај свих" и да лидер Грађанске иницијативе треба да зна да није сам.

Стојановић је на протесту истакао да политички представници Срба нису ништа говорили о том предмету, "али да то није само случај грађанина Ивановића, већ је постао случај свих".

"Овом неправдом коју чине, само нас чине сложнијим и јачим. Овде није посреди притисак на правосуђе. Никада то нисмо радили нити то чинимо данас, али немој неко да мисли да смо пали са крушке и да не знамо шта је право и како судови треба да функционишу. Овде смо заједно данас као што ћемо бити увек у будућности" поручио је Стојановић.

Заменик председника Грађанске иницијативе СДП Ксенија Божовић изјавила је на протесту да нико из Еулекса нема право да се игра са животом Оливера Ивановића.

"Уколико дође до драстичног угрожавања његовог здравственог стања, одговорност је на њима. Еулекс је нем, или је на одмору, или се бави својим унутрашњим проблемима, али да не забораве да имају обавезу, јер су га ставили невиног у притвор и држе га 19 месеци. Имаће одговорност и ту", поручила је Божовићева.

На протесту су говорили и градоначленик Северне Митровице Горан Ракић и председник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Владе Републике Српске Милорад Арлов.

Након скупа, који је одржан испред Основног суда, грађани су у колони прошетали до улазне капије Притворног центра у Косовској Митровици, где су узвикивали име Ивановића и пензионисаног пуковника МУП-а Србије Драгољуба Делибашића.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи