Београд добија Слободну зону

Одборници Скупштине Београда усвојили су Одлуку о оснивању Слободне зоне Београд која ће на локацијама у Обреновцу и Крњачи потенцијалним инвеститорима понудити простор за изградњу производних погона и складишта. Продаје се део имовине ПКБ-а.Слободан Јовановић добија бисту испред Правног факултета.

Слободна зона Града Београда данас је и званично основана, а на две локација на укупној повшини од око 98 хектара, инвеститорима ће бити пружене бројне погодности. На седници Скупштине града основано је и привредно друштво са ограниченом одговорношћу за управљање Слободном зоном Београда, преноси Танјуг.

Образлажући предлог, градоначелник Синиша Мали је рекао да се оснивањем слободне зоне ствара боља инвестициона клима и да се инвеститорима нуде повољнији и конкретнији услови за рад.

Он је посебно напоменуо кинеску компанију „Меита", са којом је јуче потписан уговор, а која ће на простору некадашње фабрике "Прва искра" Барич направити своју фабрику инвестирати 60 милиона евра и запослити 1.400 људи.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић навео је да је добити компанију која запошљава десетине хиљада људи широм света велика вест за Србију, а посебно за Београд и Обреновац.

Чучковић је рекао и да неће бити поклањања земљишта инвеститору, о чему је говорила опозиција, а навео је и да у самом уговору стоји д аће бити запослено 1.400 људи.

Друштво за управљање Слободном зоном може обављати све послове којима се обезбеђују просторни, енергетски, технички и други услови за обављање делатности у Слободној зони, као и спољнотрговинску делатност, уколико за то испуњава законски предвиђене услове.
Оснивач друштва је Град Београд, а укупан уписани новчани део основног капитала Друштва износи 1.000 динара.

Подручје Слободне зоне Беоргада састоји се од две засебне целине: Зона 1 - подручје "Барич" и Зона 2 - подручје "Рева" на општини Палилула. Укупна површина Слободне зоне је нешто већа од 97 хектара, од чега је у Баричу око 41 хектар, а у Зони 2 око 56.

Подручје "Барич" се налази на простору које се са једне стране простире од Железничке улице која се налази у индустријској зони Барич и која је паралелна са путем Београд - Обреновац до реке Саве. Зона 2 - подручје "Рева" налази се између Панчевачког пута, Дунава и новопланиране луке.

На подручју Зоне 1, на простору "Прве искре Барич", кинеска компанија Меита производиће компоненте за аутомобилску индустрију, а биће запослено око 1.400 људи и инвестирано око 60 милиона евра.

У првој фази, до краја 2018. године, планирана је инвестиција у погон ливнице и машинске обраде у износу око 40 милиона евра. У другој фази, до краја 2022. године, планирана је инвестиција у проширење постојећег погона и у дистрибутивни центар који би снабдевао тржиште Европе и Северне Америке у износу до 20 милиона евра.

Привлачења директних инвестиција 

Циљ оснивања "Слободне зоне Београда", чији је оснивач Град, је да се подстакне привредна активност на локацијама где се формира Слободна зона, као и инвестирање домаћег и страног капитала и организовање производње ради пласмана на домаћем тржишту и у извозу.

Погодности проглашења Слободне зоне су вишеструке, не само за јединицу локалне самоуправе због привлачења директних инвестиција, већ и за инвеститоре, односно кориснике који на територији слободне зоне могу обављати производне и услужне делатности уз одређене погодности.

Реч је о фискалним погодностима - ослобађању од плаћања ПДВ-а на унос добара у слободну зону, као и пружање превозних и других услуга у вези са уносом добара, ослобађње од плаћања ПДВ-а на промет добара и услуга у слободној зони и између корисника две слободне зоне, ослобађање од појединих пореских оптерећења за директне стране инвестиције..., а постоје и бројне царинске погодности.

Увоз у слободну зону и извоз из ње су потпуно слободни, односно не примењују се квоте, увозне или извозне дозволе или друга ограничења спољнотрговинског промета.

Продаје се део имовине ПКБ 

Одборници Скупштине Града Београда одлучили су да се прода део имовине ПКБ-а и да почетна цена буде 51 одсто тржишне вредности тог дела имовине предузећа на дан 31. децембра 2014. године.

Образлажући предлог одлуке, помоћник градоначелника Борко Милосављевић рекао да је да реч о продаји дела пољопривредног земљишта, а не градског грађевинског земљишта.

Како је навео, циљ је да то пољопривредно земљиште буде заиста стављено у функцију пољопривреде, као и да ће бити јасно дефинисани услови тендерског поступка, те да ће се тражити успешан комбинат који ће омогућити пољопривредну прозиводњу. 

Одборници су на почетку седнице именовали Драгана Тодоровића за вршиоца дужности заменика директора Апотеке "Београд", пошто је са те дужности разрешена Вера Лазовић, наводи Танјуг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи