Читај ми!

Вашингтон: Србија улаже озбиљне напоре у борби против белог робља

Србија је земља порекла, транзита и одредиште за мушкарце, жене и децу који су жртве трговине људима у циљу сексуалне експлоатације и принудног рада, а влада чини озбиљне напоре на сузбијању тог проблема, наводи се у најновијем извештају Стејт департмента о трговини људима.

Жене у Србији су жртве трговине људима у циљу сексуалне експлоатације коју врше криминалне групе из Србије у Русији, суседним земљама и широм Европе, нарочито у Италији, Немачкој и Швајцарској, наводи Стејт департмент у извештају који се односи на период од 1. априла 2014. године до 31. марта 2015. године, преноси Танјуг.

Према том извештају, Србија је сврстана у другу од три групе при чему се у првој групи налазе најбоље котиране земље које немају проблем трговине људима, у другој земље "чије владе не испуњавају у потпуности минимум стандарда у сузбијању трговине људима, али чине значајне напоре да их испуне", а у трећој земље чије владе не испуњавају ни минимум стандарда нити чине озбиљне напоре да то учине.

Стејт департмент у извештају између осталог наводи да су и српски држављани мушкарци изложени трговини људима ради експлоатације у "радно интензивним секторима" попут грађевинске индустрије, у европским земљама (укључујући Азербејџан, Словенију и Русију) и Уједињеним Арапским Емиратима.

Деца у Србији, нарочито ромска, жртве су трговине људима ради сексуалне експлоације, принудног рада, прошње и навођења на ситни криминал, често од стране чланова породице, док стране особе трговине људима у Србији потичу из суседних земаља, укључујући Црну Гору, Босну и Херцеговину, Бугарску, Румунију и Молдавију, наводи Стејт департмент.

Влада Србије, како оцењује амерички извештај, не испуњава у потпуности минимум прописаних стандарда када је реч о сузбијању трговине људима, али чини значајне напоре у том правцу.

Идентификација жртава је знатно побољшана, нарочито када је реч о жртвама радне експлоатације, али када је реч о бризи о жртвама недостају процедуре које би омогућиле да се брига о жртвама повери невладиним организацијама, као и обука особља у центрима за социјалну заштиту.

Број трговаца људима који су осуђени се смањио, а они који су осуђени су добили благе казне, износи се у извештају, уз оцену да влада није пружила жртвама довољну заштиту у кривичном поступку који их је изложио додатном застрашивању и трауматизовању.

Стејт департмент Србији препоручије да побољша кривично гоњење са осуђујућим пресудама и казнама за трговаце људима како би се они одвратили од вршења оваквих дела, обучи истражитеље, тужиоце и судије о томе како да прилазе случајевима трговине људима, обезбеди жртвама да приликом сведочења у суду имају пуну заштиту која ће умањити додатно застрашивање и трауме.

Саветује се такође да се у закон уведу одредбе о некажњавању жртава за дела почињена као директна последица тога што су биле изложене трговини људима, побољша сарадња владиних институцијама са НВО и побољша њихово финансирање како би помогле жртвама у друштвеној реинтеграцији.

Влада се позива и да побољша обуку државних службеника о помоћи жртвама, појача напоре да се идентификују жртве међу тражиоцима азила и деци без пратње која просе на улици.

Стејт департмент сматра да је потребно и да усвоји националну стратегију за борбу против трговине људима и план акције и укључи НВО у њихово спровођење и да напослетку појача напоре да се обесхрабри тражња за услугама жртава трговине људима и да постави националног координатора за борбу против трговине људима као независан огран са пуним радним временом.

У извештају се оцењује да је Србија показала "мешовите напоре у полицијском раду", да је побољшала идентификацију жртава трговине људима, али да су помоћ и заштита жртава били мањкави.

Стејт департмент истиче да је Влада учинила неке напоре у правцу првенције, али није усвојила националну стратегију за 2014-2020 нити акциони план за 2014-2015, упркос томе што је израдила нацрт оба документа.

Од земаља региона у првој категорији је само Македонија, док су Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Албанија, Црна Гора, Косово које се у извештају разматра одвојено, Грчка и Румунија у другој групи као и Србија. Бугарска се котира нешто лошије као земља која је на "листи за посматрање" у оквиру друге групе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи