Читај ми!

Плати порез па вози "порше"

Премијер Александар Вучић најавио је да ће, до краја септембра, у парламент стићи Предлог закона о пореклу имовине. Нацрт би требало да буде готов већ у првој половини септембра, а тиме би, како се претпоставља, требало да се баве министарства финансија и правде.

"Поршеи", "мерцедеси", десетине кућа и станова, а плата 80.000 динара, тако више неће моћи, најављује премијер и додаје да ће несклад прихода и имовине морати да се објасни.

Министар финансија није желео да коментарише најављени закон, док министар правде тврди да ће све ресурсе министарства ставити на располагање. 

Министар правде Никола Селаковић рекао је да је у питању један од најкомплекснијих захтева који се налазе пред државом, а то је суштинска промена начина функционисања Пореске управе, Управе царина, Управе за спречавање прања новца, односно свих оних институција и органа који прате токове новца.

"Оваквим приступом отвара се могућност разматрања и увођења грађанског одузимања имовине чије порекло власник не може да докаже", навео је Селаковић.

Иако поздрављају и доношење закона и јачање институција, у Савету за борбу против корупције истичу да то не би било ни потребно да се ранији закони нису доносили напречац и по хитном поступку. Таква грешка, кажу, не сме да се понови.

Јелисавета Василић из Савета за борбу против корупције каже да се 80 одсто закона доноси по хитном поступку, што значи да нема јавне расправе, да стручни људи не долазе да кажу своје мишљење о неком закону.

"То су партијски закони – да су у реду, онда не би било корупције. Почетак корупције омогућавају закони", рекла је Василићева.

Шта ће писати у Закону о пореклу имовине још се не зна. Стручна јавност ипак има предлоге.

Владимир Гоати из "Транспарентности Србија" рекао је да би много тога требало да се нађе.

"Вероватно све оне могућности које богати људи користе, рецимо кад је реч о пријави имовине, да пријављују на оца, сина. Да се види када се та врста злоупотребе догодила", рекао је Гоати.

Колико је таквих злоупотреба, за сада броји једино Пореска управа. Према њиховим подацима, око 500 лица није пријавило имовину вреднију од 35.000.000 динара.

"Порески обвезник на непријављени доходак плаћа порез у износу од 20 одсто од вредности непријављеног дохотка. У току су активности у вези са подношењем захтева за покретање прекршајног поступка због неподношења информативне пореске пријаве", наводе у Пореској управи.

Убудуће би, како се претпоставља, таквим случајевима могли да се баве специјализовани тужиоци и полиција. Осим доношења закона, поручује стручна јавност, важна је и његова неселективна примена. Такав закон један је од првих степеника у борби против корупције, збег чега су га већ одавно донеле готово све земље у региону.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи