Читај ми!

Пред “Oлују” ново захлађење

Уочи 5. августа, када Хрватска обележава две деценије од операције "Олуја", а Србија и Република Српска по први пут тај дан означавају као Дан сећања на погинуле и страдале Србе, говори се о новом поводу за додатно захлађење односа две државе. Иако у Загребу кажу да војна парада у Книну није уперена ни против кога, у Београду су уверени да је управо та намера Хрватске заправо цинични позив Србима да се укључе у прославу сопственог прогонства.

Борбени авион "Ф-16" лети из НАТО базе у Авијану ка Загребу! Тој слици надали су се у Хрватској организатори војне параде за двадесетогодишњицу операције "Олуја".

Вуковарском улицом у Загребу 4. августа, ипак, неће марширати хрватски НАТО савезници. Извесног утицаја на то имала је и порука српског шефа дипломатије Ивице Дачића да ко оде показује антисрпски став, кажу у Загребу.

"Војске су компликовани, троми органи и њима је потребно доста да се покрену. Хрватска је то доста касно јавила, а сасвим сигурно и исказ Ивице Дачића је био онај који је одмогао, јер је сада свима стало до тога да Србију припитоме и приближе ЕУ", каже професор Филозофског факултета у Загребу Жарко Пуховски.

Последњи су отказали Словенци. Зато што је, наводе, реч о осетљивом спољнополитичком питању за односе у југоисточној Европи. Мада, и словеначко Дело верује да други кроје њихову спољну политику.

"Сигурно је важнија политичка процена, јер колико год да постоји пристрасност на тој страни, ово би вероватно било прелажење неких граница које би тешко могли и они себи да допусте", истиче професорка Радмила Накарада са Факултета политичких наука.

Упркос ослобађајућим пресудама у Хагу за хрватске генерале Готовину и Маркача и хрватској аргументацији коју је усвојио Међународни суд правде да није било намерног и неселективног гранатирања градова у Книнској крајини, тешко је занемарити брионске записе који разоткривају намеру о етничком чишћењу и више од 200.000 протераних Срба.

Хрватска председница, међутим, у Книну, где ће се 5. августа обележавати "Олуја", поручује да прослава није уперена ни против кога и да ће у њој учествовати и Срби из тога града.

"То ми звучи као мазохистички чин који треба да добије статус нормалности, нисте искључени из прославе вашег прогонства", сматра Накарада. 

У Загребу сугеришу да је нужно прихватити да "Олуја" има два значења за две стране. У Београду, да је хрватска намера да помпезно прослави "Олују" илустрација за неједнаки присутуп злочинима.

"Ту се ради о великој хрватској победи и великом српском егзодусу. И једно и друго је истина и једно и друго су саставни део исте чињенице и они значе за две различите заједнце, два различита садржаја", каже Пуховски. 

Регионалне тензије спласнуће до јесени, јер је иронија уредила да падају током лета када опада политичка пажња, верују једни. Други, међутим, поручују да сребренички напад на српског премијера и намера Хрватске да помпезно прослави годишњицу "Олује", наизглед побољшане регионалне односе враћа у реалност.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи