Србија - одговоран и реформски оријентисан кандидат

На састанку Савета Координационог тела Владе за процес приступања ЕУ речено је да је Србија препозната као озбиљан кандидат за чланство у Европској унији, а посвећеност владе напретку државе и сарадње у региону сврстало је нашу земљу у ред одговорних и реформски оријентисаних кандидата.

Како је саопштила Канцеларија за европске интеграције, на састанку, којим је председавала министарка Јадранка Јоксимовић, било је речи о актуелном стању преговора о чланству са ЕУ, спровођењу Националног програма за усвајање правних тековина ЕУ (НПАА) и о статусу програмирања и спровођења ИПА, преноси Танјуг.

Јоксимовић је истакла да ЕУ и државе чланице одају признање Србији за до сада обављени посао у процесу европских интеграција и на пољу спровођења реформи, посебно економских.

"И председник ЕК Жан-Клод Јункер и канцелар Немачке Ангела Меркел потврдили су да Србија има њихову подршку да настави пут изградње европске перспективе државе. Они су оценили да Србија добро ради и да се влада на озбиљан начин бави и реформском агендом и европским интеграцијама", рекла је Јоксимовић истичући да је питање времена када ће бити отворена прва преговарачка поглавља.

Она је додала да су, након успешно спроведеног процеса скрининга, напори тренутно усмерени ка испуњавању мерила за отварање поглавља 23 и 24 и напретку у дијалогу Београда и Приштине.

Шеф Преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић обавестила је Савет о припремама за наредну фазу преговарачког процеса, након завршеног процеса скрининга.

Мишчевић је нагласила да Србија прати темпо усвајања извештаја са скрининга за један број поглавља, као и да је започео рад на преговарачким позицијама, али и на обавезама за испуњавање мерила за њихово отварање, где та мерила постоје.

Такође, Мишчевић је обавестила да се овог месеца очекује завршетак и представљање акционих планова за поглавља 23 и 24, како би после летње паузе могла да започне процедура за њихово потврђивање у ЕУ.

На састанку је било речи и о координацији комуникационих активности током приступања, али и о реформи државне управе у процесу европских интеграција, уважавајући изазове актуелне фискалне консолидације.

Разговарало се и о најважнијим питањима у вези са предстојећом, редовном ревизијом Националног програма за усвајање правних тековина ЕУ.

Закључено је да је након завршеног скрининга, у фази припреме акционих планова за испуњавање мерила за отварање преговора у појединим поглављима и припрема преговарачких позиција, целисходно да буде сачињен Национални програм који ће садржати прецизне планове за усаглашавање законодавног оквира са правним тековинама ЕУ и испуњавање услова за његово спровођење и примену.

Планирано је да примена таквог, ревидираног НПАА отпочне 1. јануара 2016. године и обухвати период од три године, закључно са 31. децембром 2018.

Реализација НПАА ће, у односима са ЕУ, у наредном периоду представљати један од кључних фактора за праћење напретка Србије у процесу приступања, додаје се.

Савет је закључио да је неопходно да приоритети за финансирање из ИПА 2016 буду усклађени са самим процесом преговора, пре свега са препорукама са скрининга и са најважнијим активностима у акционим плановима за отварање појединачних поглавља.

Наглашено је и да државне институције треба да благовремено планирају капацитете неопходне за ефикасно спровођење пројеката финансираних из ИПА средстава.

Имајући у виду да је један од задатака Савета и да усмери комуникационе активности како би грађанима Србије био приближен процес европских интеграција, а на основу закључка са претходног састанка Савета, израђен је Први нацрт акционог плана за спровођење Стратегије комуникације Владе Србије о ИПА.

Тај нацрт предвиђа активности, од септембра ове до краја 2016. године, које ће допринети бољој информисаности грађана о развојној помоћи из ЕУ, пре свега о ИПА фондовима.

Предвиђено је да тај план буде припремљен након свеобухватних консултација са представницима надлежних министарстава и Делегацијом ЕУ у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару