Читај ми!

Посланици усвојили измене Закона о акцизама

Скупштина Србије усвојила је већином гласова измене и допуне Закона о акцизама, којима се уводи акциза на струју од 7,5 одсто од 1. августа. Опозиција је тражила повлачење предложених измена, јер, како кажу, то је директан удар на буџет грађана.

18.40 - Скупштина Србије ратификовала је два споразума о зајму са Међународном банком за обнову и развој у укупном износу од 124,5 милиона евра.

18.20 - Скупштина Србије усвојила је измене и допуне Закона о акцизама, којима се уводи акциза на струју од 7,5 одсто од 1. августа.

11.10 - Парламент започео расправу о амандманима на предлог Закона о акцизама.

12.40 - Опозиција затражила да Влада повуче из процедуре предложене измене, истичући да је то директан удар на стандард грађана.

За увођење акцизе на струју су гласали посланици странака владајуће коалиције, док су опозициони посланици били против повећања цене електричне енергије, оцењујући да је то још један намет грађанима.

Према проценама Владе Србије приход буџета ће до краја ове године од акциза на струју добити додатних 5,4 милијарди динара, а та новоуведена акциза ће обезбедити годишње повећање пореских прихода од 17 милијарди динара.

Посланици опозиције затражили су да Влада Србије повуче из процедуре предложене измене Закона о акцизама, којима се од 1. августа уводи акциза на електричну енергију од 1. августа, с образложењем да је то директан удар на стандард грађана.

Из Српске напредне странке одговарају да је увођење те акцизе део мера финансијске консолидације и да је, иако нико не може бити срећан због тога, то неопходна мера у циљу финансијске консолидације.

"Мера је тешка и болна, биће тешка мера и евенутално отпуштање запослених из јавног сектора, али то су лековите мере и једини начин да оздрави економија. Биће још тешких и болних мера", рекао је заменик шефа посланика СНС Александар Мартиновић.

Шеф посланика напредњака Зоран Бабић указао је на неискреност опозиције, која, како је рекао, покушава да се представи као заштитник грађана.

"Волео бих да су ту аргументацију употребљавали и приликом поскупљења струје за време њихове власти. Не желим да се сакривамо иза директива, али је ова мера неопходна. Ову меру би свако прихватио и свако би урадио да је на месту ове владе", рекао је Бабић, додајући да је претходна власт повећавала струју за финансирање медијске кампање ЕПС, финансирали концерата, спортских клубова...

Њихов страначки колега Љубиша Стојмировић рекао је да нема проблем да каже да је цена струје велика, те замолио министра финансија Душана Вујовића и министра привреде Жељка Сертића да створе амбијент у коме ће грађани моћи лакше да послују и живе.

ДС: Повећање акцизе директан удар на буџет грађана

Демократе тврде да је увођење акцизе на електричну енергију од 7,5 одсто директан удар на буџете грађана, а Гордана Чомић из те странке да аргумент за то не могу бити директиве ЕУ, будући да у неким земљама ЕУ такве акцизе не постоје, али ни аргумент о необновљивости енергије.

"Наш је посао да посматрамо одрживост кућних буџета и наша је обавеза да пажљиво гледамо сваки члан закона. Повећање акцизе ће произвести само штетне последице, како по ЕПС, тако по стандард грађана, тако по фискалну консолидацију са којом нема везе таман толико колико струја није природни ресурс", рекла је Чомићева.

Министар финансија Душан Вујовић рекао да је увођење акцизе на електричну енергију у складу са директивом ЕУ и да је акциза на ограничене природне ресурсе оправдана свуда у свету.

Посланик Покрета за преокрет Јанко Веселиновић тражи да закон буде повучен из процедуре и да Влада Србије одустане од увођења нових намета грађанима, наводећи да је влада пре него што је то предложила требало да проучи да ли грађани Србије то могу да плате.

Законски предлог предвиђа и увођење акцизе на течност за пуњење електричних цигарета, која ће износити четири динара по милилитру, као и увођење акцизе на несагоревајући дуван, такозвани бездимни дуван.

Након што посланици претресу амандмане очекује се и њихово изјашњавање о том законском предлогу и преосталих седам тачака које су на дневном реду десете ванредне седнице у овој години.

Акциза на електричну енергију ће бити примењивана од првог августа а како верују у Влади Србије, обезбедиће годишње повећање пореских прихода у износу од 17 милијарди динара.

Влада Србије је у образложењу предложених измена навела да се процењује да ће применом те акцизе до краја 2015. године приход износити додатних 5,4 милијарде динара.

Министар финансија Душан Вујовић је јуче у начелној расправи навео да ће главни резултат тога бити повећање прихода у буџету, али и приближавање цене струје у Србији са земљама региона, као и постепена хармонизација са акцизном политиком ЕУ, подсећа Танјуг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи