Читај ми!

Вучић: Разговори тешки, постигнут одређени напредак

Разговори у Бриселу са представницима косовских Албанаца били су тешки и нема изгледа да се вечерас постигне коначан договор, рекао је премијер Александар Вучић за РТС. Навео је да је постигнут одређени напредак када је реч о Заједници српских општина и да је разјашњено око чега се две стране не слажу.

Александар Вучић је истакао да постоји неслагање око многих ствари, али да је током данашњих разговора постигнут одређени напредак када је реч о Заједници српских општина.

Како је рекао, данас су вођени дуги, тешки и озбиљни разговори о том питању, и неки напредак је постигнут.

Када је реч о осталим темама, Вучић је рекао да је било речи о покушају Приштине да преузме целокупну имовину. Како каже, они сматрају да је то најбољи начин да се реши питање имовине.

"Онда су неки почели да нам држе политичка предавања како смо и шта изгубили деведесетих", навео је премијер и истакао да није сигуран да је било озбиљног напретка.

Иако је рекао да није оптимиста када је о даљим разговорима реч, осим о питању ЗСО, истакао је да ће делегација радити у најбољој вери и намери да дође до решења.

Када је реч о телекомуникацијама, Вучић је рекао да има напретка, али да "увек имамо сличне проблеме", као и да српска страна ради на томе да Срби немају никакве позивне бројеве и да имају исту тарифу као раније.

"Тражимо да се све симултано уради да би наши људи могли да добију право да позивају било кога у централној Србији или из централне Србије њих да позивају са истом тарифом као и до сада, да се ту ништа не промени, а они траже додатних три или шест месеци да виде ли ће њихови оператери то да дозволе или не", рекао је премијер и додао да ми, са наше стране, тражимо одмах дозволу за српског оператера. 

Говорећи о мосту у Косовској Митровици, Вучић је рекао да Албанци инсистирају, иако имају два моста, да и то буде мост са пуним саобраћајем за аутомобиле, камионе и аутобусе.

Како је рекао, Београд инсистира – у складу са Бриселским споразумом, по коме Срби имају право на урбано и рурално планирање – да то буде пешачка зона, да се не зауставља кретање.

Разјашњено око чега се две стране не слажу 

Александар Вучић је рекао да су ставови обе стране искристалисани, па су у неким питањима ближе договору, а у неким веома далеко.

Када је реч о ЗСО, премијер је рекао да је договор да се не говори о детаљима јер ће наредне недеље, највероватније у понедељак, разговори бити настављени.

"Надам се да ћемо моћи да постигнемо договор, али то не зависи од наше стране, има још много питања која морају да буду решена", објаснио је премијер.

Навео је да је покренут дијалог о најважнијим питањима и да је разјашњено око чега се све две стране не слажу.

Премијер је објаснио да у Бриселу може да прихвати само оно што није противно и што је у интересу нашег народа. Навео је да мора да сагледава целину интереса нашег народа, али да то није лако и не може да прихвати одређене договоре само због отварања поглавља.

Поручио је да се тражи најбоље решење за наше људе на КиМ и да се убрзава динамика сусрета и изналажења тема.

"Оно што је важно и, као што сам рекао, потрудићемо се да урадимо најбоље за земљу и наше интересе и верујем да може бити првих конкретних резултата у неком од наредних сусрета", рекао је Вучић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи