Читај ми!

Стефановић с директором ФБИ-ја

Директор Америчког федералног истражног бироа Џејмс Коми и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарали су о најважнијим безбедносним питањима укључујући и борбу против тероризма и вискотехнолошког криминала и сарадњи између МУП-а и ФБИ-ја.

Министар Небојша Стефановић је после састанка изјавио да Србија хоће да покаже да је озбиљан и поуздан партнер у борби против тероризма, преноси Танјуг.

Истакао је да је то опасност са којом се суочава сваког дана на различите начине и "потпуно нове начине у односу на претходне године".

"Желимо да наши људи буду обучени и спремни, да се суоче са овим изазовима и да покажу да смо партнери који могу да допринесу у глобалној борби против тероризма", рекао је Стефановић.

Нагласио је да је ФБИ стратешки паратнер МУП-а већ више година и да је једна од тема разговора била и обука српских представника у Академији ФБИ-ја у Атлантику.

Према његовим речима, разговарало се и о доласку америчких стручњака у Србију који би помогли у обуци, као и о отварању регионалне канцеларије ФБИ-ја у Београду.

Стефановић је захвалио директору ФБИ-ја на помоћи у борби против високотехнолошког криминала додавши да један амерички агент помаже колегама у Србији у борби против те врсте криминала.

Он очекује и да ће захваљујући тој сарадњи полицијске снаге Србије постати озбиљнији и бољи партнер безбедносним структурама широм света "нарочито у областима у којима наше грађане чувамо од највећих пошасти – од организованог криминала, тероризма, од људи који мисле да могу да отимају нашу децу...".

"Веома сам задовољан и захвалан директору ФБИ-ја на овој посети што је прва посета у историји Србији и очекујем да ће она допринети да односи између две институције и две држве постану бољи", рекао је Стефановић.

Коми је изразио задовољство сарадњом са МУП-ом и другим партнерима у Србији. Он је навео да ФБИ планира да отвори, како је Стефановић наговестио, сталну канцеларију у Београду "с обзиром на значај наших односа", истакавши "да ћемо ту одлуку донети врло брзо".

Коми је рекао да је веома задовољан што је у Србији, у оквиру шестомесечног пилот-пројекта агента ФБИ-ја који је ангажован на помоћи у борби против сајбер криминала.

Према његовим речима, борба против сајбер криминала је једна од доминантих области интересовања ФБИ-ја, јер су криминалци злоупотребљавајући интернет направили свет веома малим, "а ми ћемо га направити још мањим како бисмо их заједно ухватили".

Он је указао и на значај заједничке борбе против тероризма, укључујући и обуку припадника полције у центрима ФБИ-ја у Вирџинија и Будимпешти.

Стефановић и Романовски о реформи полиције и новом закону

Небојша Стефановић разговарао је и са званичницом Стејт дипартмента Алином Романовски о унутрашњим реформама које спроводи МУП, с посебним акцентом на нови Закон о полицији.

Стефановић је упознао Романовску са фазом у којој се налази Нацрт закона о полицији и објаснио да ће њиме бити успостављен систем пријема, селекције и каријерног напредовања у МУП-у, саопштио је данас МУП.

Романовска, која је координатор за помоћ САД за Европу и Евроазију Бироа за европске и евроазијске послове Стејт департмента, истакла је да ће САД кроз различите обуке и друге видове стручног оспособљавања припадника МУП-а наставити да пружа подршку рефомским процесима, наводи даље МУП Србије.

Током састанка је било речи о проблему ирегуларних миграција са којима се Србија суочава, а Стефановић је истакао потребе МУП-а Србије за техничком опремом и теренским возилима за контролу границе, пише у саопштењу.

Стефановић је похвалио сарадњу са канцеларијама служби за спровођење закона САД при америчкој амбасади у Београду и захвалио на досада донираној опреми и обукама за припаднике министарства, које су од великог значаја за успешну борбу против свих облика криминала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи