Читај ми!

СВМ, НС и СПО-ДХСС за промену изборног система

Посланици Савеза војвођанских Мађара, Нове Србије, Српског покрета обнове и Демохришћанске странке Србије истакли су у парламенту да је потребна промена Устава Србије, изборног система и Закона о избору председника.

СВМ сматра да фокус пажње треба ставити на Устав, јер је немогуће и неозбиљно мењати одређене законе, а не и највиши политичко правни акт, рекао је шеф посланичке групе СВМ Балинт Пастор на посебном слушању предлога за реформу политичког система, преноси Танјуг.

Према његовим речима, СВМ се залаже за неки вид пропорционалног система, степенасти цензус за коалиције и промену Закона о избору председника Србије кога би бирала скупштина и који би био у складу са његовим недлежностима.

Пастор је рекао и да Аутономна Покрајина Војводина треба да има више уставом гарантованих изворних надлежности да не би зависила од тренутно постојеће скупштинске већине, као и да је СВМ за враћање законодавне надлежности Војводини.

СВМ је, како је навео, и за прецизно утврђивање извора финансирања Војводине путем дефинисаних извора прихода.

Навео је да се та странка залаже за дораду одредбе о националним саветима националних мањина, прецизније регулисање њиховог положаја и да је битно да се у самом Уставу утврди начелни оквири надлежности и финансирање националних савета.

Потребно је изменити законе којима би се обезбедила заступљеност припадника националних мањина у јавном сектору и Закон о службеној употреби језика и писама, рекао је Пастор.

Истакао је и да је неопходно редефинисати хијерархију норми у Уставу и да примат треба дати међународном праву над домаћим, односно да је потребно стварање правног основа за предстојеће чланство Србије у ЕУ.

Нова Србија за већински изборни систем 

Шеф посланичке групе Нове Србије Мирослав Маркићевић рекао је да је та странка за смањење броја посланика у Скупштини Србије, за већински изборни систем и смањење цензуса.

Рекао је да ако се смањи број посланика, којих у односу на број становника има пуно, то аутоматски значи и смањење цензуса за улазак у Скупштину на три одсто.

Маркићевић је навео да је потребно утврдити и тачан број становника у Србији, с обзиром на то да када су избори неки причају да их има седам и по милиона, а неки да их има десет милиона.

"Ја мислим да их има десет милиона, а они који кажу седам и по индиректно признају независност Косова", рекао је посланик Нове Србије и успротивио се мењању преамбуле Устава Србије у којој се наводи да је Косово и Метохија неотуђиви део Србије.

Маркићевић је рекао и да се незванично прича да ће референдум о промени Устава бити кад и локални избори у децембру, али да он сматра да то треба да буде посебан дан.

СПО-ДХСС за смањење броја посланика 

Шеф посланичке групе Српски покрет обнове-Демохришћанска странка Александар Југовић рекао је да су неопходне промене Устава Србије због децентрализације Србије, измене броја посланика и усклађивања са стандардима Европске уније.

Рекао је да је та посланичка група за смањење броја посланика, поделу Србије на низ јединица колико би било и региона, као и за промену избора председника Србије, ког треба да бира Скупштина, а на не грађани на непосредним изборима.

Југовић је рекао и да је неопходно донети закон који би омогућио отварање досијеа тајних служби, што је Србија пропустила да уради у транзицији и да је потребно да се предвиди списак имена људи који су нанели несрећу људима.

"Сви који кажу да нема ничега у досијеима, не говоре истину. Ту су трагови политичких убиства, шверца цигарета и све оно наслеђе које је пренето у 21. век", рекао је Југовић.

Следеће посебно слушање заказано је за уторак 30. јун, а своје предлоге Акционој групи за реформу политичког система износиће Јединствена Србија, Социјалдемократска партија Србије и Социјалдемократска странка.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи