Читај ми!

Усвојен ребаланс београдског буџета

Скупштина града усвојила ребаланс буџета. Седница почела разрешењем и именовањем директора и вршилаца директора неколико предузећа и установа чији је оснивач град. Сликар и књижевник Момо Капор и некадашњи фудбалер Рајко Митић добиће улице.

Скупштина града Београда усвојила је данас ребаланс градског буџета, према којем су укупна средства увећана за осам милијарди динара, односно за 10 одсто, а дефицит је на нивоу од 9,5 процената што је смањење у односу на прошлу годину.

Према ребалансу буџета, приходи и расходи градске касе увећани су са 80,2 милијарде на око 88,9 милијарди динара и предвиђен је дефицит од 7,15 милијарди динара, преноси Танјуг.

Дефицит ће бити финансиран продајом финансијске имовине, задуживањем на финансијском тржишту и од суфицита оствареног за 2014. години.

Према ребалансу, увећана су средства намењена Дирекцији за јавни превоз за око шест милијарди динара, а која ће између осталог бити утрошена за набавку нових аутобуса, као и за плаћање повећаних трошкова превоза ГСП Београд и приватних превозника у оквиру интегрисаног тарифног система.

Највећи део средстава када је у питању социјала иде у нове инвестиције и објекте социјалне заштите, а биће расписан и конкурс за персоналне асистенте особа са инвалидитетом. Постоји и нова услуга социјалне заштите "Предах плус" која родитељима деце са сметњама у развоју омогућава да малишане оставе стручним лицима.

Секретаријат за образовање и дечију заштиту добиће 1,5 милијарди динара више, а Секретаријат за социјалну заштиту 125 милиона динара.

Ребалансом је издвојено више средстава за функцију заштитника грађана, образовање и дечју заштиту, набавку здравствене опреме, уклањање нелегалних објеката, ватрогасну опрему, као и 600 милиона динара за путеве.

Ребалансом буџета је повећан и буџет општина за око 345 милиона динара, а све са циљем да се Градска управа децентрализује.

За Фонд за заштиту животне средине, ребалансом је предвиђено повећање од око 400 милиона динара, што је највећим делом намењено за набавку аутобуса на електрични погон, али и за изградњу рециклажних средстава.

Скупштина града Београда прогласила је Топчидерски парк за споменик природе и ставила га под заштиту због његових природних и културно-историјских вредности и ради очувања шумског комплекса у српској престоници.

Именовање директора предузећа

Седница скупштине града почела је разрешењем и именовањем директора и вршилаца директора неколико предузећа и установа чији је оснивач град. Шеф одборничке групе ДС-а Балша Божовић предложио да једна улица у Београду добије име Загребачка.

Београдска скупштина потврдила је мандат новом одборнику Демократске странке Србије Гордани Голубовић и констатовала је престанак функције досадашњем члану Градског већа Јасмини Милошевић, која је поднела оставку, преноси Бета.

На почетку седнице Балша Божовић је затражио да Београд поново добије Згребачку улицу, коју је имао доскора, али је она преименована у улицу Коче Поповића.

Председник Скупштине града Никола Никодијевић је објаснио да се о Божовићевој иницијативи не може расправљати на данашњој седници, из формално-правних разлога.

За вршиоца дужности ЈП "Хиподром Београд" на седници је именован Игор Кнежевић, након што је са те дужности разрешсен досадашњи в. д. директора Дејан Вујичић.

Досадашњи вршилац дужности директора Спортско-рекреативног центра "Пионирски град" Љубомир Јовановић избран је за директора те установе, док ће у наредних шест месеци вршилац дужности директора Прихватилишта за одрасла и стара лица бити Првослав Николић.

Вршилац дужности директора Дома омладине у наредних пола године биће Ненад Драговић, уместо досадашњег Марка Стојановића.

Одборници су одлучили и да за вршиоца дужности директора Клиничко-болничког центра "Звездара" именују Петра Сфорцана.

Градски парламент је одлучио и да секретарка за привреду Тијана Маљковић и члан Градског већа Драгомир Петронијевић буду представници града у Скупштини друштва "Научно-технолошки парк Београд".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи