Читај ми!

Вучић: Важан суштински договор током дијалога у Бриселу

Делегације Београда и Приштине разговарају у Бриселу уз посредовање високе представнице ЕУ Федерике Могерини. За Владу Србије важан суштински договор о Заједници српских општина, као и телекомуникацијама, енергетици и "Парку мира", поручио је премијер Александар Вучић.

Заједница српских општина, енергетика, телекомуникације и "Парк мира" на мосту у Косовској Митровици главне су теме дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине на високом политичком нивоу који се одржава у Бриселу.

Београдску делегацију у Бриселу предводи председник Владе Александар Вучић, док је на челу приштинске делегације Иса Мустафа. 

Сусрет у Бриселу почео је билатералним састанком српске делегације са Федериком Могерини, са којом се касније састала и приштинска делегација. Уследио је састанак обе стране уз посредовање Могеринијеве.

Вучић је данас истакао да је за Владу Србије важан суштински договор о Заједници српских општина, као и телекомуникацијама, енергетици и "Парку мира", али да Србија неће дозволити понижавање сопственог народа и било какво урушавање државних интереса.

У саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима наводи се да српска страна очекује да та питања буду решена у складу са Бриселским споразумом и усвојеним имплементационим планом.

Премијер Вучић и шефица европске дипломатије Могерини изразили су заједничку бригу за регионалну стабилност на Западном Балкану.

Портпаролка високе представнице Европске уније Маја Коцијанчич истиче да је напредак у примени Бриселског споразума од кључне важности за наставак европских интеграција.

"Веома је важно да се што је договорено у дијалогу имплементира, јер је то ипак састанак на највишем нивоу", рекла је Коцијанчичева током данашње рунде дијалога.

Није желела да спекулише о томе да ли се данас очекују конкретни договори и колико дуго ће дијалог трајати.

Директор Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу с Приштином Драган Владисављевић рекао је новинарима да је најозбиљнији напредак у дијалогу постигнут у вези са таксама за осигурање моторних возила. Владисављевић очекује да вечерас буде потписан меморандум који регулише то питање, пренео је Танјуг.

О свим осталим питањима воде се "напети" разговори, додао је у изјави новинарима.

"Очекивања обе стране да се приближе ставови и дође до решења по кључним темама о којима се разговора су велика. За српску страну то је питање Заједнице српских општина, али и питање телекомуникација и енергетике, а вечерас очекујемо потписивање меморандума о разумевању у вези са осигурањем возила", објаснио је Владисављевић.

Навео је да у дијалогу нема непремостивих разлика, али је истакао да ће бити тешко решити кључна питања у вези са ЗСО, када је реч о законском оквиру у оквиру којег ће се установљавати та заједница, као и питање њене надлежности.

"Наш премијер је става да то питање треба решавати на начин који ће обезбедити стварну функционалност и ефикасност ЗСО, која ће бити у стању да заштити интересе Срба који живе на простору Косова и Метохије", рекао је Владисављевић.

Према његовим речима тешко је и питање енергетике и телекомуникација јер се, како је истакао, покушава решити и питање имовине која није део преговора.

Које теме су на бриселском столу? 

О првој од четири вруће теме, Заједници српских општина, приштинска страна је досад избегавала да разговара са образложењем да је то питање унутрашњег уређења Косова и да ЗСО у сваком случају не би смела да има никаква извршна овлашћења.

Према Бриселском споразуму, међутим, ова заједница у коју би требало да уђу општине са већинским српским становништвом, морала би да има значајне надлежности у здравству, образовању и другим областима важним за живот српског живља на Косову.

Када је реч о телекомуникацијама, о томе се досад више пута разговарало у Бриселу како на политичком, тако и на техничком нивоу, а главни камен спотицања су међународни телефонски позивни број за Косово и рад српских мобилних оператера.

Питање енергетике, односно акумулационог језера Газиводе и трафостанице Валач је можда најсложенија тема данашњих разговора, а главни проблем је што се значајан део енергетских постројења на северу Косова, које косовска влада жели да стави под своју надлежност, налази на територији централне Србије.

И коначно, на дневни ред је на инсистирање приштинске стране стављен мост који спаја северни и јужни део Митровице, на коме су локални Срби поставили жардињере и назвали га "Парк мира".

Приштинска страна тврди да се тиме крши део Бриселског споразума који се односи на слободу кретања, док с друге стране одговарају да би уклањање жардињера представљало безбедносни проблем за Србе у Митровици, који су више пута били мета напада насилничких група Албанаца који су прелазили мост.

Према изјавама европских званичника, уколико данашњи разговори буду плодоносни, Србија би прва поглавља могла да отвори већ на јесен, а најкасније до краја текуће године.

Када је реч о Приштини, од напретка у дијалогу зависи ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању Косова и ЕУ, које се у случају повољног исхода такође очекује на јесен.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи