Читај ми!

Љајић: Вучићев одлазак у Сребреницу важан за помирење

Намера премијера Србије Александра Вучића да оде у Сребреницу важнија је за процес помирења у региону од свих резолуција, декларација и општих изјава, рекао је потпредседник Владе Србије Расим Љајић. Истиче да би та посета значила много више од симболичног чина одавања почасти сребреничким жртвама.

Расим Љајић је у изјави за Танјуг напоменуо да је важно да политичари преузму одговорност и практичним корацима допринесу нормализацији односа међу државама и помирењу међу народима.

"Том процесу неће допринети било какве резолуције и декларације које ће политичари доносити, а грађани априори одбацивати", рекао је Љајић.

Љајић додаје да помирење мора да се догоди у срцима и главама људи, а не у формалном прихватању било каквих докумената. О помирењу мора да се говори не само у данима пред 11. јул или непосредно после њега.

"Помирење је процес који мора да буде обележен конкретним акцијама које воде ка њему. Зато је важан Вучићев одлазак у Сребреницу, јер он значи да ће процес помирења бити настављен и после 11. јула", поручио је Љајић.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да је са некадашњим председником Србије Борисом Тадићем био у Сребреници два пута и да ти одласци сами по себи нису значили помирење, али да су допринели отопљавању односа Београда и Сарајева.

"Одлазак у Сребреницу Александра Вучића, као председника владе који ужива подршку 50 одсто грађана Србије, у великој мери ће омогућити да тај процес лакше заживи и буде прихваћен од грађана Србије, што је и основни циљ", истакао је Љајић.

Љајић је нагласио да је више пута разговарао о томе са Вучићем и да зна да његов потез није маркетиншки, већ искрен чин који је у функцији остварења циља, а то је почетак озбиљног и суштинског дијалога између Срба и Бошњака.

Уз подсећање да је Међународни суд правде у фебруару 2007. године дао правну квалификацију тог злочина и да ниједна међународна резолуција то не може ни појачати, ни оспорити.

Љајић каже и да се без обзира на поједине изјаве, које могу бити протумачене као нова затегнутост у односима Србије и БиХ, морају тражити начини да односи Београда и Сарајева буду на много већем нивоу него што су сада.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи