Читај ми!

Дачић: Србија није слепо црево Европе

Министар спољних послова Ивица Дачић истиче да је ЕУ, уколико је тачно да је од Русије тражила изградњу источног гасног прстена који би заобишао Србију, требало о томе да обавести Београд који не заслужује такав однос. Додаје да Србија није изненађена нацртом резолуције о Сребреници и да је знала какве су намере Велике Британије.

Ивица Дачић је новинарима рекао да опхођење Брисела према Београду не може да се назове добронамерним, јер како каже, Србија није слепо црево Европе, већ њен кључ, преноси Танјуг.

Српски шеф дипломатије каже да је на званичном састанку са руским министром енергетике Александром Новаком добио информацију да је ЕУ Русији понудила варијанту источног прстена који је би обишао Србију.

"Замолио сам га да то понови и јасно је рекао да би тај прстен ишао Бугарском и Румунијом до Словачке и онда даље у друге земље. Са мном су били министри Душан Вујовић и Жељко Сертић и они могу да посведоче о томе, а ја сам то пренео и премијеру Александру Вучићу", указује Дачић.

Истиче да не зна каква је судбина тог предлога и да је јавности само пренео да се такав предлог чуо.

Дачић каже да је такав предлог, уколико је истинит, требало да буде подељен са Србијом, јер Србија не заслужује такав однос.

Како каже, Србија је много уложила у "Јужни ток", а у случују да се прекине доток гаса преко Украјине, биће у великом проблему, јер без гаса не може.

Говорећи о нацрту резолуције о Сребреници, Дачић наводи да је Београд од децембра прошле године добио 60 "крипто заштићених телеграма" из разних престоница.

"Нас ово није изненадило. Реч је о томе да Велика Британија то ни са ким није поделила, чак ни са сталним чланицама Савета безбедости УН, а какве су им намере - то смо знали", наводи Дачић.

Министар додаје да ће руководство Србије учинити све да заштити националне интересе и истиче да је послао писма министрима спољних послова пет сталних чланица СБ УН.

Дачић каже да консултације на нивоу пет сталних чланица још увек нису обављене и да се оне очекују од понедељка.

"Очигледно је да постоје велика неслагања међу сталним чланицама Савета безбедности", рекао је Дачић и додао да ће Србија пратити ситуацију.

Упитан за очекивања уочи наставка дијалога у Бриселу у уторак, 23. априла, Дачић наглашава да је Београд свестан да постоје многе ствари за које се понекад не може рећи да су случајне, да има много тешких тема, али да под притиском неће доносити никакве одлуке.

"Србија ће доносити одлуке које су рационалне и које гледају у будућност, али уз пуну заштиту наших националних и државних интереса", поручио је шеф српске дипломатије након састанка са кандидатом за новог специјалног представника за Украјину, аустријским дипломатом Мартином Сајдиком.

Дачић додаје и да га је премијер Србије Александар Вучић обавестио да са њим путује у Брисел.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи