Читај ми!

"Формирање ЗСО за два месеца ако се постигне договор"

Уколико се у уторак у Бриселу постигне договор о формирању Заједнице српских општина на КиМ, она би могла да буде формирана у периоду од два месеца, каже министар за администрацију и локалну самоуправу у косовској Влади Љубомир Марић. Истиче да је формирање Суда за ратне злочине корак ка помирењу.

Дијалог између Београда и Приштине на нивоу премијера наставља се у уторак а министар за администрацију и локалну самоуправу у косовској Влади Љубомир Марић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је агенда веома компликована.

"Због саме чињенице да је ту тема Заједнице српских општина састанак чини изузетно компликованим. У претходном периоду исцрпљено је све што је могло да води до договора и сада очекујем компромис обе стране, посебно оне која је до сада мање испинила Бриселски споразум", каже Марић.

Додаје да би за Србе са Косова и Метохије добре вести из Брисела биле да се постигне споразум о формирању ЗСО.

У последње време се дешавало да једна страна каже да је договор постигнут, а да друга то демантује. Љубомир Марић сматра да су опструкције увек могуће.

"Имамо прву тачку коалиционог споразума и она је гаранција. Ту је и одговорност и тежина политичких представника, тако да не очекујем проблем", каже Марић.

Сматра да би у периоду од два месеца требало да дође до формирања ЗСО уколико се у уторак постигне споразум у Бриселу.

Министар у Влади Косова Љубомир Марић каже да хапшење Рамуша Харадинаја не би требало да буде тема у Бриселу.

"Ипак, овакви догађаји отежавају политичке догађаје на КиМ. Друга битна тема о којој још нема помака је усвајање уставних амандмана који ће створити предуслове за формирање Специјалног суда, а порука америчке амбасадорке на Косову Трејси Џејкобсон је јасна и они очекују да то буде спроведено", истиче Марић.

Додаје да Срби са КиМ подржавају успостављање Специјалног суда за ратне злочине.

"Тај суд је корак ка помирењу", закључује Марић.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи